Παρακολούθηση έως τις κάλπες

Η αποδεδειγμένη πλέον καταστροφή του αρχείου που αφορά την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη είναι εξαρχής ύποπτη – όπως είχα αναφέρει και προ δεκαημέρου, όταν και αποκάλυψα τη σχετική, ύποπτη από κάθε πλευρά, είδηση. Μετά την επιβεβαίωση της καταστροφής (άδειο φάκελο βρήκε η ΑΔΑΕ ουσιαστικά), όμως, έχω μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την υπόθεση. Φανερώνουν, το πιστεύω, πως η μεθόδευση πλέον ξεπερνάει το ανεκτό και δημιουργεί την αίσθηση ότι πέφτει πολύ δούλεμα. Μα πάρα πολύ.

Προσέξτε τώρα τι αποκαλύφθηκε κατά την επιτόπια επίσκεψη της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ (τρεις συνολικά έχει επιχειρήσει το κλιμάκιο της ανεξάρτητης Αρχής):

– Η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021 και θα είχε δίμηνη διάρκεια, σύμφωνα με το έγγραφο που προσυπέγραψε η εισαγγελέας κυρία Βλάχου – ως τις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Τι άλλο συμβαίνει χρονικά, το ίδιο εκείνο διάστημα; Η επίσημη εκκίνηση των διαδικασιών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την ταυτόχρονη ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα διεκδικήσει την προεδρία. Οι εκλογές έχουν οριστεί 1η Νοεμβρίου και ο πιθανός δεύτερος γύρος 8 Νοεμβρίου.

Ποια είναι η συνέχεια; Επιδεινώνεται ραγδαία η υγεία της Φώφης Γεννηματά και ύστερα από λίγες ημέρες ακολουθεί η εκδημία της. Οι εκλογές αναβάλλονται για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου του 2021.

Τι κάνει η ΕΥΠ, λες και παρακολουθεί με τις κινήσεις της τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ; Επεκτείνει κατά έναν μήνα και μία εβδομάδα την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη – έτσι απλά! Ως τις 14 Δεκεμβρίου του 2021.

Και εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά (τα δικά μου, και φαντάζομαι και της ΑΔΑΕ): Υπήρξε απόφαση της εισαγγελέως κυρίας Βλάχου για αυτή την επέκταση, όπως επιβάλλει ο νόμος; Ουδείς γνωρίζει. Οφείλει όμως η κυρία Βλάχου, και η τότε ηγεσία της ΕΥΠ, να απαντήσει σε ένα παρεμπίπτον κρίσιμο θέμα: για να επεκταθεί η χρονική διάρκεια μιας παρακολούθησης θα πρέπει από την ήδη διενεργηθείσα να έχει προκύψει κάποιο σοβαρό στοιχείο. Προέκυψε; Και τι μπορεί να ήταν αυτό, ώστε να διαταχθεί η συνέχιση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για έναν μήνα και μία εβδομάδα ακόμη; Και όλως τυχαίως να πάψει το στοιχείο αυτό να υφίσταται στις 14 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά την εκλογή του Ανδρουλάκη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

Νομίζω ότι ο κύριος Κοντολέων όπως φυσικά και η εισαγγελέας θα έχουν τις απαντήσεις όταν εξεταστούν ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Γιατί (οι σχετικές) ερωτήσεις θα υποβληθούν…

Ρωσικό «μπαγιόκο»

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και πραγματικά είναι ανατριχιαστική γιατί αφορά κυρίως δυτικού τύπου δημοκρατίες! Τι αναφέρει; Οτι η Ρωσία έχει «παρέμβει» σε μερικές δεκάδες χώρες στον κόσμο χρηματοδοτώντας πολιτικούς, κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση είναι, λέει, της CIA και αναφέρει ότι το είδωλο (και για μερικούς μερικούς στα μέρη μας) Πούτιν, ο Βλαδιμηράκος που λέει και το δικό μου είδωλο, ο Λιακόπουλος, έχει ξοδέψει πάνω από 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τις επιρροές του. Η CIA, λένε οι Αμερικανοί, δεν έχει ακόμη ενημερώσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών (μιλάμε τώρα οι Ρώσοι έχουν «λαδώσει» τον μισό δημοκρατικό πλανήτη, όχι αστεία) για το πώς μοιράστηκε το ρωσικό «μπαγιόκο» και κυρίως σε ποιους. Αλλά θα το κάνει σύντομα προκειμένου να γνωρίζουν οι κυβερνήσεις τι έχει «παίξει» στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Υποθέτω ότι μια αντίστοιχη ενημέρωση θα έχουν και οι δικοί μας εδώ. Κι αν δεν την έχουν ήδη, ας την αναζητήσουν. Κρίμα είναι να πάμε σε εκλογές και να μη γνωρίζουμε αν ο Πούτιν έβαλε το μικρό, χοντρούλι χεράκι του και στην Ελλάδα. Δεν λέω κάτι περισσότερο επ’ αυτού, το θέμα όμως έχει προκαλέσει – αυτό το πληροφορήθηκα χθες – το (σοβαρό) ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης. Σου λέει, πού ξέρεις, μπορεί από εκεί που δεν το περιμένεις να προκύψει κανένα ωραίο «φασούλι»…

Ελληνικό ενδιαφέρον

Υπενθυμίζω, πάντως, ότι επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και έπειτα από συντονισμένες κινήσεις σε διάφορα επίπεδα, η ΕΥΠ του Γιάννη Ρουμπάτη είχε ξηλώσει ένα συστηματάκι των Ρώσων, που είχε στηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και είχε ως αποκλειστικό στόχο να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε είχε γίνει λόγος για κάτι σωματεία που χρηματοδοτούνταν από τη Ρωσία και για κάτι πρόσωπα που ήταν συνδεδεμένα με οργανώσεις Ποντίων – αλλά τίποτε πέραν αυτού.

Δεν μπόρεσα να πληροφορηθώ αν επιχειρήθηκε, ευκαιρίας δοθείσης τότε, κάποια έρευνα σε πιο δύσβατα μονοπάτια (ας πούμε για τίποτε φιλικά «λαδώματα» σε κόμματα, πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης). Πολύ περισσότερο αν αυτή η πιθανή έρευνα απέδωσε κάτι και τι ήταν αυτό που απέδωσε.

Ομως, όπως και να έχει το πράγμα, κάτι μου λέει μέσα μου ότι αυτό που μας ήρθε απ’ έξω «έτσι ξαφνικά», αν δεν πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ CIA και FSB (τη διάδοχο της περίφημης KGB), έχει «ψωμί» και σε ό,τι αφορά τα δικά μας.

Να περιμένουμε, συστήνω…

Το πένθος και η προφητεία

Αναφορικά όμως με τη μη προβολή στον ελληνικό Τύπο θεμάτων όπως το προηγούμενο, έχω να πω ότι το φιλοθέαμον κοινό θα πρέπει να επιδείξει μια ανοχή. Μπορεί και δύο. Διότι προηγούνται άλλα θέματα, σοβαρότερα. Οπως η εκδημία της βασίλισσας Ελισάβετ (ευκαιρίας δοθείσης, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον κύριο Χρήστο Ζαμπούνη – συμπάσχω στο πένθος του για την απώλεια της Μεγαλειοτάτης, επί το ακριβέστερον) και τα όσα μεσολαβούν μέχρι την ταφή της. Δεν κατηγορώ κανέναν. Και στα ΜΜΕ ισχύει ο νόμος της αγοράς – ζήτηση και προσφορά. Απλώς το θεωρώ μια απόδειξη του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει το βαθιά αντιμοναρχικό ελληνικό κοινό για τα τεκταινόμενα στην καρδιά της Γηραιάς Αλβιώνος. Τα ξέρουμε όλα πλέον – τελετουργικά, διαθήκες, σειρά ανάληψης βασιλικών καθηκόντων από τους πρίγκιπες, το κόστος της μετάβασης από τη βασιλεία της Ελισάβετ στον βασιλιά Κάρολο – τα πάντα όλα. Χθες, ένας φίλος μου, πρώην υπουργός (του ΠΑΣΟΚ!), μου ανέφερε μέχρι και την πρόβλεψη… αστρολόγου/μέντιουμ διαθέτοντος το κληρονομικό χάρισμα (όχι, δεν είναι ο Χορταρέας) περί βραχύβιας βασιλείας του Καρόλου. Η πρόβλεψη με συνετάραξε. Αν σκεφτεί κανείς ότι η μετάβαση από την Ελισάβετ στον Κάρολο θα κοστίσει συνολικά στο βρετανικό Δημόσιο περί τις 6 δισ. στερλίνες (συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της κηδείας της Μεγαλειοτάτης), είναι δυνατόν σε τρία τέσσερα χρόνια από τώρα να έχουν οι άνθρωποι τα ίδια; Αλλα 6 δισ.; Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Αρχίζω να ανησυχώ για την… ευμάρεια της Αυτοκρατορίας…

Σώστε τις μουριές

Θα αναφερθώ όμως τώρα σε κάτι που πραγματικά με ανησυχεί και το οποίο αναδεικνύει σε δήλωσή του ο Γιώργος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του Τομέα Περιβάλλοντος στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ο Αποστολόπουλος θέτει ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά το πράσινο της πρωτεύουσας, και είναι ο αφανισμός των μουριών της πόλης εξαιτίας ενός ξενιστή.

Καταγγέλλει την καθυστέρηση κυβέρνησης και Κώστα Μπακογιάννη να αντιδράσουν και προσθέτει, ο φίλος μου, τα ακόλουθα: «Μερικές φορές μια περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή.

Οι μουριές, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ελληνικής χλωρίδας και των αστικών κέντρων, που μόνο στον Δήμο Αθηναίων αριθμούν περίπου 25.000 δέντρα, εξοντώνονται μαζικά».

Ενώνω τη φωνή μου κι εγώ. Κάντε κάτι τώρα!