Η εβδομάδα που είναι προ των πυλών θα σηματοδοτήσει και τη θεσμική αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή, με αφορμή τις παρακολουθήσεις.

Εδώ δεν θα έχουμε απλώς την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα. Θα έχουμε καθώς αυτό ξεδιπλώνεται και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και τη σύσταση, όπως όλα δείχνουν, Εξεταστικής Επιτροπής. Και θέλει μια προσοχή ειδικά το τελευταίο. Κι αυτό αφού οι διαφορετικές αναγνώσεις που κάνουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για το χρονικό εύρος ή το ίδιο το περιεχόμενο της διερεύνησης δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια στείρα κοκορομαχία που θα απαξιώσει περισσότερο το πολιτικό σκηνικό.

Αντίθετα. Η όλη διαδικασία που περιγράφουμε μπορεί να σηματοδοτήσει μια γόνιμη επανεκκίνηση της πολιτικής ζωής που στο επίκεντρο θα έχει την εν συνόλω επανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Εχουμε την εμπειρία και την ανθεκτικότητα ως Γ’ Ελληνική Δημοκρατία η όλη υπόθεση να φτάσει σε βάθος και να μην εκτραπεί σε λαϊκισμούς, ρινγκ ή άγονες πολεμικές των κομμάτων χωρίς αρχές. Θα είναι και μια δοκιμασία για τη Βουλή τώρα που επανεκκινεί τις εργασίες της, αλλά και για το είδος και την ποιότητα του πολιτικού λόγου.

Αλίμονο αν η – έτσι κι αλλιώς – περίπλοκη υπόθεση των παρακολουθήσεων αποτελέσει σπιράλ περαιτέρω εχθροπάθειας και αντιπολιτικού κλίματος. Είναι εύθραυστες οι ισορροπίες και απαιτούν υψηλό πολιτισμό που δεν θα απομειώνει κι άλλο το κύρος του πολιτικού προσωπικού.