Με στόχο την ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος και τη διεύρυνση του στρατηγικού αποτυπώματός της στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά, η Capital Product Partners LP (CPLP), μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές εταιρείες διεθνώς και μέλος του Ομίλου Capital Maritime συμφερόντων της οικογένειας του Βαγγέλη Μαρινάκη προχωρά σε νέα έκδοση ομολογιακού δανείου. Η CPLP, μέλος μιας παγκόσμιας ναυτιλιακής δύναμης με ιστορία 90 ετών απευθύνεται για δεύτερη φορά στο επενδυτικό κοινό με την έκδοση ενός νέου ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ., συνεχίζοντας παράλληλα να επενδύει στην πράσινη ναυτιλία και να προσθέτει στον στόλο της σύγχρονα οικολογικά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) καθώς και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container ships).

Πρόκειται για ένα ακόμη ναυτιλιακό ομόλογο που αποδεικνύει και την εμπιστοσύνη του Ομίλου της Capital Maritime συμφερόντων της οικογένειας του Βαγγέλη Μαρινάκη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία επίσης αναβαθμίζεται περαιτέρω από την κίνηση αυτή. Η CPLP με έναν ισχυρό ισολογισμό, υλοποιεί ένα διευρυμένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,9 δισ. δολ.  που αφορά την περίοδο 2021-2023. Μόνο για την περίοδο 2022-2023 οι επενδύσεις ανέρχονται σε 597,5 εκατ. δολάρια.

Στόχος των επενδύσεων αυτών είναι η συνεχής ανανέωση και ενίσχυση του στόλου της, καθώς και η καθιέρωσή της στη διεθνή αγορά θαλάσσιας μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Πρόκειται για μία αγορά δυναμικής ανάπτυξης με θετικά μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη, αφού το υγροποιημένο φυσικό αέριο διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη σε καθαρές μηδενικές εκπομπές (net zero). Σήμερα, η CPLP μεταφέρει LNG και containers ανάμεσα σε 48 χώρες παγκοσμίως και σχεδιάζει την περαιτέρω επέκταση του στόλου της.

Διαχρονική ευρωστία και ανθεκτικότητα

Η CPLP ακολουθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο, που εστιάζει σε προβλέψιμες μελλοντικές ταμειακές ροές, και χαρακτηρίζεται από οικονομική ευρωστία και ανθεκτικότητα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας ναυλαγοράς. Χάρη στη συνεπή στρατηγική των μακροχρόνιων ναυλώσεων των πλοίων της σε κορυφαίες διεθνώς εταιρείες τακτικών γραμμών, η εταιρεία αποφεύγει εποχιακές διακυμάνσεις της ζήτησης και των ναύλων και επιτυγχάνει διαχρονικά σταθερές χρηματοροές και απόδοση υπεραξίας.

Η τρέχουσα μέση διάρκεια χρονοναύλωσης για τον στόλο της CPLP είναι 10,1 έτη, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν δικαιώματα των ναυλωτών για επέκταση της διάρκειας της χρονοναύλωσης, και η ελάχιστη διάρκεια χρονοναύλωσης διαμορφώνεται στα 5,6 έτη.

Σταθερές αποδόσεις υπεραξίας

Η συνέπεια της διοίκησης και των μετόχων της εταιρείας στη στρατηγική των μακροχρόνιων ναυλώσεων έχει ως αποτέλεσμα ένα ισχυρό ιστορικό κερδοφορίας διαχρονικά που καθιστά την CPLP ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτικά. Ενδεικτικά έχει πληρώσει μερίσματα χωρίς διακοπή από την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης το 2007 ύψους 825,2 εκατ. δολαρίων.

Στρατηγική ετοιµότητα και ευελιξία

Η διοίκηση της CPLP παρακολουθεί στενά τις ανάγκες της διεθνούς ναυλαγοράς και ανταποκρίνεται με ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις οικονομικές μεταβολές της. Σήμερα η CPLP είναι στρατηγικά τοποθετημένη, ώστε μέσω της δυναμικής του στόλου της και τις επενδύσεις σε νέα πλοία να αξιοποιήσει τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στη διεθνή αγορά θαλάσσιας μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στην παγκόσμια ναυλαγορά.