Η επίθεση των Ρώσων με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο του Κρεμεντσούκ στην Ουκρανία είναι έγκλημα πολέμου και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και είναι μια δραματική αφορμή να δουν με μεγαλύτερη σαφήνεια το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του τι εξελίσσεται εδώ και μήνες στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο κίνδυνος κανονικοποίησης του πολέμου ή και υποτίμησης των συνεπειών του είναι μείζων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κυριαρχήσει. Κατ’ αρχάς για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι πύραυλοι που μεταβάλλουν δραματικά την καθημερινότητα των ουκρανών αμυνόμενων πολιτών είναι υπενθύμιση του ζόφου και της πιο σκοτεινής όψης της ρωσικής εισβολής. Το έγκλημα είναι σε εξέλιξη και αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Κατά δεύτερον, η εισβολή στην Ουκρανία θέτει σε αναθεώρηση τα σύνορα της χώρας ενώ ενισχύει τις ορέξεις κάθε λογής αναθεωρητισμού που συγκρούεται με το διεθνές δίκαιο. Ολες αυτές οι ημέρες της εισβολής εγγράφονται σε μια οπισθοδρόμηση στο διεθνές στάτους κβο και σε μια ήττα του μεταπολεμικού κόσμου και του ειρηνικού τοπίου που είχε κατορθώσει να έχει.

Η Συμμαχία, ΝΑΤΟ και Ευρώπη, πρέπει να δει πιο επιτακτικά την κρίση στην αυλή της, να δώσει ένα πιο σαφές μήνυμα στη Ρωσία, να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα ανακόψουν την εξελισσόμενη επίθεση και να σφίξει τον κλοιό της απομόνωσης της ρωσικής ηγεσίας. Μια αυταρχική και αναθεωρητική Ρωσία δεν χωρά και δεν νοείται σε μια εποχή που μιλάμε για 4η Βιομηχανική Επανάσταση και που όλοι αναζητούν την ευημερία των πολιτών τους. Το χρωστάμε στον πολύπαθο ουκρανικό λαό.