Από μια πρώτη ανάγνωση, είναι σαν να εξακολουθεί να κυβερνάται σήμερα η Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει συμμαχήσει όμως με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλά με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η έρευνα της GPO που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με την οποία πρώτη δύναμη στη χώρα είναι η «Αριστερά/Κεντροαριστερά» με 36%. Αν μάλιστα προστεθεί και το Κέντρο, συγκροτείται μια πλειοψηφία λίγο πάνω από το… 55%.

Πρόκειται βέβαια για μαγική εικόνα. Κι αυτό για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή ο Ελληνας παραδοσιακά ένιωθε αριστερός, δήλωνε κεντρώος και ψήφιζε Δεξιά! Δεύτερον, επειδή οι εκλογικές μάχες κρίνονταν ανέκαθεν στο Κέντρο, και εκεί η ΝΔ εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα: το 40% των αυτοπροσδιοριζόμενων κεντρώων προτιμά το κυβερνών κόμμα, έναντι 25% που στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ και μόλις 10% προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να εστιάζει την προσοχή του στον μετριοπαθή χώρο και προσπαθεί να παρουσιάζει μια τεχνοκρατική, «ορθολογική» εικόνα της κυβέρνησής του.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι ίδιες αυτές ιδεολογικές ετικέτες δεν έχουν στην εποχή μας και πολύ νόημα: Τα σύγχρονα διλήμματα στη Δύση δεν είναι τόσο Δεξιά – Αριστερά, όσο πρόοδος – συντήρηση, σταθερότητα – περιπέτεια, φιλελευθερισμός – λαϊκισμός. Και σε αυτά τα διλήμματα δείχνει και πάλι να κυριαρχεί η ΝΔ. Αρκεί να δει κανείς την αντιπαράθεση με αφορμή τον νόμο για την ανώτατη παιδεία, όπου το «στρατόπεδο της βιβλιοθήκης» βρίσκεται απέναντι στο «στρατόπεδο της βαριοπούλας». Ή να παρακολουθήσει τη σύγκρουση για το Ουκρανικό, όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει τη γραμμή του δυτικού κόσμου για πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη προς το θύμα της εισβολής, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση φλερτάρει με «ορμπανικού» τύπου επιχειρήματα.

Για να διεκδικήσει λοιπόν με αξιώσεις την εξουσία, μόνος ή σε συμμαχία με ένα ομοειδές αυτή τη φορά κόμμα, ο

ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινηθεί προς το Κέντρο. Οι εμφύλιοι που έχουν ξεσπάσει τελευταία στις τάξεις του δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τη φυσιογνωμία του.