Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δεύτερη και τελευταία θα είναι η σημερινή ημέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός, όπου, εκτός από την ομιλία του, αναμένεται, εκτός απροόπτου, ένα τετ α τετ με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος θα πετάξει στην Ελβετία αυθημερόν για τις υποχρεώσεις του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. Το πρωινό του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσει, πάντως, με το πρόγευμα εργασίας με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ενώ αργότερα θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της VW Χέρμπερτ Ντις, τον γνώριμό του πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ, τον αντιπρόεδρο της Google Ματ Μπρίτιν και τον πρόεδρο της Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook, και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Νικ Κλεγκ. Και, παρότι το φετινό Νταβός γίνεται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι παραμένει πάνω από όλα ένα φόρουμ διεθνούς… δικτύωσης - και ο Μητσοτάκης κινείται εκεί με τη φόρα που του έχει δώσει το ταξίδι στις ΗΠΑ και η διεθνής αναγνώριση της Ελλάδας. Ο απώτερος στόχος της παρουσίας του στο ελβετικό θέρετρο; Το «κλείδωμα» μιας ακόμη, τουλάχιστον, επένδυσης. Ιδανικά μια επανάληψη της επιτυχίας του 2020, όταν η συνάντηση με τον Σμιθ της Microsoft οδήγησε στην επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ του κολοσσού στην Ελλάδα.
«Ισαποστάκηδες» στις Βρυξέλλες
Μέχρι το Νταβός, εξάλλου, έφτασε και η ελληνική δυσαρέσκεια για την αντίδραση της Κομισιόν στις προσωπικές επιθέσεις που έχει εξαπολύσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ερντογάν εναντίον του έλληνα Πρωθυπουργού. Ή, για να είμαι πιο ακριβής, για τη μη αντίδραση, αφού η εκπρόσωπος Ντάνα Σπινάντ, κληθείσα να σχολιάσει τις απρέπειες του τούρκου προέδρου, συμβούλεψε την Ελλάδα και την Τουρκία να έχουν… «καλή συνεργασία». Η Αθήνα φρόντισε να μεταφέρει, μέσα από τα κατάλληλα διπλωματικά κανάλια, την ενόχλησή της για τις ίσες αποστάσεις, με το θέμα να φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που βρισκόταν επίσης στο Νταβός, μαζί με τον Σαρλ Μισέλ και άλλους αξιωματούχους. Και διόλου τυχαία αργότερα η αρχική δήλωση διορθώθηκε, με νέες δηλώσεις της Σπινάντ, πολύ αυστηρότερες προς την Τουρκία.
Στριμωγμένος Ερντογάν
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, πως ο τούρκος πρόεδρος έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. Το καταγράφω επειδή προκαλούν πολιτική θύελλα στη γείτονα οι καταγγελίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν ετοιμάζεται να αποδράσει, στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές, στέλνοντας παρανόμως χρήματα στο εξωτερικό μέσω διαφόρων ιδρυμάτων που ελέγχουν μέλη της οικογένειάς του. Ο Κιλιτσντάρογλου, δε, προανήγγειλε ότι ακολουθούν και ντοκουμέντα για τις καταγγελίες του.
Το ΕΛΚ «παίζει» Ελλάδα
Μιας κι ανέφερα το συνέδριο του ΕΛΚ, οι πληροφορίες που έρχονται από το «στρατόπεδο» του επικρατέστερου για τη θέση του νέου επικεφαλής Μάνφρεντ Βέμπερ βάζουν κι ένα ακόμη ελληνικό όνομα στους υποψήφιους για μια θέση στο κόμμα της κεντροδεξιάς ευρωπαϊκής οικογένειας. Εκτός από τον συνεργάτη του Μητσοτάκη, Θανάση Μπακόλα, που προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα του ΕΛΚ, το Politico μεταδίδει πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ακούγεται για μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων. Βέβαια, επειδή οι μοιρασιές αυτές λαμβάνουν υπόψη τους συσχετισμούς, μένει να φανεί αν η ηγετική ομάδα «χωράει» δύο Ελληνες, ασχέτως των προσωπικών προτιμήσεων του Βέμπερ...
Νέος καβγάς για την Ουκρανία
Να ξανασηκώσει τους τόνους για το θέμα της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλησε να το… τερματίσει, βάζοντας ως και ζήτημα νομιμότητας της απόφασης αυτής. Την αντίδραση πήραν «πάνω τους» οι τομεάρχες Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Τσίπρας και Γιώργος Κατρούγκαλος, με κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή στην Ουάσιγκτον», χωρίς φυσικά καμία διευκρίνιση για το πώς έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό. Ενώ ο Δρίτσας κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή, στην οποία ρωτάει «με βάση ποιες επίσημες αποφάσεις η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες;».
Καμία αποδυνάμωση
Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ' ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο». Σε κάθε περίπτωση, όπως σας έχω ξαναγράψει, υπάρχουν αποθέματα από παλαιές προμήθειες σοβιετικής κατασκευής, των οποίων την απόσυρση το ΝΑΤΟ προωθεί ενεργά εδώ και χρόνια.