Κλαδική σύμβαση

Αυξήσεις 7% στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Αυξήσεις κατά 7% θα δουν αθροιστικά τη διετία 2022-2023 οι 80.000 εργαζόμενοι στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας. Με απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας υπογράφηκε κλαδική συλλογική σύμβασης εργασίας που προβλέπει αναδρομική αύξηση 4% από την 1η Ιανουαρίου 2022 και επιπλέον 3% από την 1η Ιανουαρίου 2023. Η τελευταία κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε έληξε στις 31/12/2021 και η εργοδοτική πλευρά δεν προσήλθε στον διάλογο για την υπογραφή νέας. Πρόκειται για τους εποχικά εργαζομένους σε τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια) που δεν καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που αφορά τους υπόλοιπους εργαζομένους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.

Δυτική Ελλάδα

Πρώτη φορά LNG σε κατοικίες, επιχειρήσεις

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις θα τροφοδοτούνται με την τεχνολογία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Πρόκειται για τις πόλεις Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος με τη ΔΕΔΑ να ξεκινά την κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομών διανομής φυσικού αερίου. Τις ανακοινώσεις έκαναν σε εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και ο πρόεδρος της εταιρείας, Βασίλης Κοτρώνης, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Σημειώνεται ότι τα έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 208 χιλιόμετρα δικτύου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Εως το επόμενο έτος θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 8.000 συνδέσεις καταναλωτών.

Επιθεώρηση Εργασίας

Ποιος προτείνεται για νέος διοικητής

Στο πρόσωπο που θα προτείνει στην αρμόδια Επιτροπή για τη θέση του διοικητή της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κατέληξε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για τον Γιώργο Τζιλιβάκη, στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή  θητεία σε υψηλόβαθμες θέσεις Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο διορισμός του θα λάβει χώρα έπειτα από έγκριση της υποψηφιότητάς του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σηματοδοτώντας το «τελευταίο μίλι» για τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. H επιλογή του Τζιλιβάκη έγινε σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.