Αναμφισβήτητα, οι εκλογές από την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα προωθητικό δεδομένο για το πολιτικό σκηνικό. Οι πολίτες ανά τη χώρα, έστω και αργοπορημένα, γίνονται κοινωνοί των διεργασιών και σε αυτό το κόμμα ακολουθώντας την τακτική των άλλων δύο πόλων: της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως ακόμη η Κουμουνδούρου έχει βήματα να διανύσει ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κόμμα που θα γειώνεται με τις νέες προκλήσεις των καιρών και δεν θα εμμένει σε βερμπαλισμούς ή εμμονές ή ακόμη και ιδεοληψίες. Αν έλειπε εξάλλου κάτι όλες αυτές τις ημέρες των συνεδριακών και μετασυνεδριακών διαδικασιών ήταν ο συνολικός και ειλικρινής αναστοχασμός για τις κυβερνητικές ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κόμμα χωρίς αυτοκριτική και ανανέωση δεν πάει πουθενά. Ειδικά σήμερα που είναι ζητούμενο ο μετασχηματισμός των κομμάτων και η συμβολή τους στη Δημοκρατία και τα κεκτημένα της.

Θα ήταν παράλογο τον καιρό της Ψηφιακής Επανάστασης, ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάμβανε τις κλασικές κομματικές τελετουργίες του προηγούμενου αιώνα. Και ακόμη πιο άχαρο θα είναι στη νέα του φάση να επαναλάβει τον κακό εαυτό του.

Είναι άλλο οι υψηλοί πολιτικοί τόνοι από μια αντιπολίτευση και άλλο ο τοξικός λόγος και η φρασεολογία. Θα ήταν επίσης λάθος να μεταφραστεί τιμωρητικά η συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε κατ’ αρχάς για γιορτή της Δημοκρατίας και ανεξάρτητα από την προσέλευση οφείλει να δείξει αν το εννοεί.