Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι δύσκολο να δει κανείς νικητές στον συνεχιζόμενο πόλεμο που προκαλείται από την παράλογη και καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι ηττημένοι εκτείνονται πολύ πέρα από τον λαό της Ουκρανίας, που δέχεται επίθεση, και τον λαό της Ρωσίας, που δεν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο, αλλά τώρα πρέπει να αντέξει μια οικονομία που διαλύεται από εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις. Ο οικονομικός αντίκτυπος της σύγκρουσης θα γίνει αισθητός σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών που ήδη αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19.
Μια άμεση ανησυχία είναι η επίδραση της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Η τιμή του αργού πετρελαίου αναφοράς Brent εκτινάχθηκε πρόσφατα κατά 20% σε περισσότερα από 139 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδό της από το 2008 - πιθανώς ως απάντηση στην είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους συζητούσαν μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, το οποίο μέχρι στιγμής εξαιρούνταν από τις δυτικές κυρώσεις. Ωστόσο, οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας είχαν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη, έπειτα από μια περίοδο δραματικής αστάθειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στο πετρέλαιο και τις τιμές του φυσικού αερίου.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αλλά οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο είναι πολύ φτωχότεροι. Πολλές από αυτές τις χώρες δεν μπόρεσαν να δώσουν δημοσιονομικές απαντήσεις στην πανδημία στην κλίμακα εκείνων των ΗΠΑ και άλλων προηγμένων οικονομιών και έκτοτε έχουν βιώσει πολύ πιο αδύναμες ανακάμψεις στην παραγωγή και την απασχόληση. Αυτή η τελευταία άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι ένα πλήγμα που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών και εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις που θα είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν στο τρέχον αβέβαιο πλαίσιο.
Μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η G7 δεν εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για αυτούς τους πραγματικούς και επιτακτικούς κινδύνους. Αλλά οι πολυμερείς οργανισμοί πρέπει να παράσχουν αντισταθμιστική χρηματοδότηση για να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αντιμετωπίσει πολλαπλούς κλυδωνισμούς τιμών και προτείνοντας και επιτρέποντας κανονισμούς για την πρόληψη της κερδοσκοπίας σε βασικές αγορές. Χωρίς τέτοιες προσπάθειες, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία - και οι φτωχότερες χώρες θα είναι από τις πιο μεγάλες πληγές.
Η Τζαϊάτι Γκος είναι εκτελεστική γραμματέας στην International Development Economics Associates, καθηγήτρια Οικονομικών στο University of Massachusetts Amherst και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας.