Τις τελευταίες μέρες ξεδιπλώνεται μπροστά μας η εικόνα μιας χώρας που δεν είναι ελκυστική. Οι ανεπάρκειες, τις οποίες παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός, ως προς την αντιμετώπιση της τελευταίας χιονοκαταιγίδας, ζωγράφισαν με μελανά χρώματα τον πρώτο μήνα του 2022. Ομως πίσω από αυτή την εικόνα της λογικής αγανάκτησης υπάρχει μια ακόμα, πιο αισιόδοξη, πιο δυναμική: Περιγράφεται από την άφιξη του CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, στην Ελλάδα, που γίνεται με αφορμή την εξαγορά μετοχικού πακέτου ελληνικής εταιρείας από τον χώρο της προηγμένης τεχνολογίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, συμβολίζει τα βήματα μπροστά που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι των ξένων επενδύσεων, που μπορούν με τους κατάλληλους χειρισμούς να αποτελέσουν το κλειδί για την επόμενη μέρα.

Η παρουσία ενός τέτοιου στελέχους στη χώρα είναι ίσως η πιο αισιόδοξη ένδειξη για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο τοπίο μετά την πανδημία. Υπογραμμίζει την πρόοδο της Ελλάδας και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί κυρίως στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για στρατηγικούς συμμάχους και εταίρους.

Τέτοιου είδους επαφές θα ήταν από πολύ δύσκολες έως αδύνατες πριν από μερικά χρόνια, όσο ακόμα η Ελλάδα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν και δείχνουν την προοπτική που υπάρχει και τις ευκαιρίες που ανοίγουν.

Αν συνυπολογιστούν και οι πολλαπλασιαστές αυτής της εικόνας, όπως εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν για παράδειγμα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η αξιοποίησή τους, τότε η ευκαιρία για τη χώρα μας, για να γυρίσει σελίδα, θα είναι μοναδική.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι δύο εικόνες, η απαισιόδοξη και η αισιόδοξη, που περιγράφονται παραπάνω είναι πλευρές της ίδιας χώρας. Η δεύτερη, όμως, οφείλει να είναι η εικόνα του μέλλοντος.