Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πλέον, βλέποντας τι άφησε πίσω της η «Ελπίδα», είμαστε σίγουροι ότι ήταν ακόμη πιο ισχυρή και από τη «Μήδεια» που πριν από έναν περίπου χρόνο χτύπησε τις ίδιες περίπου περιοχές. Είναι πολλοί οι λόγοι που η προχθεσινή κακοκαιρία συγκαταλέγεται σε μία εκ των πιο ισχυρών κακοκαιριών που έπληξαν ποτέ την Αττική.
Αρχικά οι νεφώσεις που ήρθαν από το Αιγαίο ήταν εμπλουτισμένες με τεράστια ποσά υγρασίας που εναπόθεσαν αυτή την υγρασία με τη μορφή σφοδρών χιονοπτώσεων στην Εύβοια και στην Αττική. Και συνέβη αυτό πρώτα στην Εύβοια και στην Αττική, διότι αυτές είναι οι δύο πρώτες περιοχές που συναντούν οι νεφώσεις καθώς έρχονται από τις βορειοανατολικές περιοχές του Αιγαίου με κίνηση νοτιοδυτική προς τα ηπειρωτικά. Επίσης, οι επιφανειακοί άνεμοι στον νομό ήταν καθαρά βορειοανατολικοί, γεγονός που ευνοεί 100% την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε όλο τον νομό. Ενας ακόμη λόγος ήταν ότι οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν σταθερά στους 0°C ή στον 1°C, κάτι το οποίο ευνοεί τις χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά - παραθαλάσσια τμήματα. Οι θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hPa αλλά και των 500 hPa ήταν επίσης ικανές να «θάψουν» όλη την Αττική, αλλά και η σύγκλιση των επιφανειακών ανέμων πάνω από την Αττική έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Τέλος, η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ήταν τέτοια που πλέον όσοι ασχολούμαστε με την πρόγνωση, ήμασταν σίγουροι ότι στην Αττική θα δημιουργηθούν προβλήματα από τις χιονοπτώσεις.
Ολα αυτά τα ήξερα, τα είχα δει, τα είχα αναφέρει σε όλα τα μέσα και πόσω μάλλον στα δελτία ειδήσεων του «MEGA» που καθημερινά προσπαθούσα να ενημερώσω τους πολίτες ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία θα αποδειχθεί ιστορική. Κάποιοι από τους πολίτες μπορεί να με θεώρησαν υπερβολικό, αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε ότι αυτά που είχα δει και είχα προβλέψει, τελικά έγιναν ακριβώς έτσι, ακόμη και στην ώρα που είχα προβλέψει.
Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει και σε άλλες τέτοιες μεταβολές του καιρού τα επόμενα χρόνια, είτε με τη μορφή χιονιάδων είτε με τη μορφή καυσώνων. Το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να εμπιστευόμαστε τους μετεωρολόγους που καθημερινά μελετούν και ασχολούνται 18 ώρες το 24ωρο με αυτές τις καιρικές μεταβολές.
Ο Γιάννης Καλλιάνος είναι μαθηματικός-μετεωρολόγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας