Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών στην εστίαση, με τον κλάδο να αναζητά μέτρα στήριξης για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας, στη σκιά των περιορισμών που έχουν επιβληθεί και παρατείνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.
Η εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 9μηνο του 2021, μετρά απώλειες σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της που διαμορφώνονται στα 1,7 δισ. σε σχέση με το 2019. Οι αριθμοί δείχνουν μάλιστα ότι ακόμη και παρά την ενίσχυση που δόθηκε στην εστίαση, από την πλευρά της Πολιτείας, ο κλάδος έχασε περίπου 2 δισ. από τον κύκλο εργασιών του.
Μάλιστα παρά τη δύσκολη αυτή κατάσταση μετά τον Σεπτέμβριο που είχαμε και νέα περιοριστικά μέτρα ακόμη μεγαλύτερα στον κλάδο, με αποτέλεσμα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εστίαση να χάσει πάνω από το 50% του αντίστοιχου κύκλου εργασιών του 2019, ενώ μετά και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε το 15νθήμερο του 2022 στο 70%.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων εκ των οποίων για την εστίαση περιορίζονται στα εξής τρία:
n Το πρώτο είχε ανακοινωθεί πριν από την Πρωτοχρονιά για την αναστολή του συνόλου του προσωπικού και αφορούσε επιχειρήσεις που η μουσική αποτελεί το απαραίτητο στοιχείο για τη διασκέδαση, όπως κέντρα διασκέδασης, club, bar κ.λπ.
n Το δεύτερο αφορά στην επέκταση στο σύνολο του κλάδου της εστίασης και άλλων ΚΑΔ.
n Το τρίτο, το οποίο είχε ζητήσει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) από τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε κλειδώσει από τον Δεκέμβριο, αφορά τη στήριξη μέσα από ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για ορισμένους κλάδους της εστίασης, οι οποίοι έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζημιά, με μείωση του τζίρου από 60% έως 100%.
Στο ερώτημα αν τα μέτρα αυτά φτάνουν η απάντηση είναι αρνητική. Ωστόσο αυτά δεν αρκούν για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου όπως έχουμε επισημάνει. Ούτε ενοίκια, ούτε αναστολές υποχρεώσεων πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων, ούτε ενίσχυση περαιτέρω της επιδότησης του αυξημένου κόστους της ενέργειας από το 50% στο 75%, που κατά την άποψή μας αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υφίσταται σήμερα.
Ο κλάδος μας έχει έναν πολλαπλασιαστή 2,2 που σημαίνει ότι εάν η εστίαση υποστεί ζημιά κατά 1 εκατ. ευρώ οι ζημίες στους κλάδους που είναι δεμένοι στο «άρμα» της, όπως αυτοί των προμηθευτών μας, θα είναι υπερδιπλάσια και σε σύνολο θα φτάσουμε κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ, με το ντόμινο των επιπτώσεων να είναι καταστροφικό για όλους.
Αν η κυβέρνησή δεν δράσει άμεσα, αναπόφευκτα το τέλος για δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης που εδώ και δυο σχεδόν χρόνια σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος από τις απαγορεύσεις που έφερε η πανδημία θα είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Αλλωστε σε αρκετές επιχειρήσεις έχει ήδη μπει λουκέτο, είτε προσωρινό είτε μόνιμο, ενώ για όσες είναι ακόμα ανοιχτές το μέλλον μάλλον διαμορφώνεται αβέβαιο δεδομένων των συνθήκων.
Ο Γιώργος Καββαθάς είναι πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ)