Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε πρόσφατη συζήτηση εκτός υπουργείου μου είπαν το εξής: «Δόμνα, νομίζω ότι η μεγαλύτερή σας κατάκτηση είναι ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και εμπιστεύεται τους θεσμούς». Πολίτες που αποσιωπούσαν, που έβλεπαν οποιαδήποτε αναφορά έκνομης ενέργειας, ακόμα και εγκλήματος, ως μάταια τώρα δείχνουν εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη ότι όποια ευαίσθητη πληροφορία γνωρίζουν θα εξεταστεί και θα οδηγήσει σε παρέμβαση της πολιτείας - σε τιμωρία του θύτη και σε σωτηρία του θύματος. Πριν από τα Χριστούγεννα λάβαμε στο γραφείο μου μια επιστολή-καταγγελία για κακοποιητικές πρακτικές σε δομή παιδικής προστασίας. Τι έχει κάνει λοιπόν μια πολιτεία που νοιάζεται, που δουλεύει εντατικά, που προστατεύει τους πολίτες της, ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου τύπου περιστατικά;
Με μια απαραίτητη γενίκευση η δουλειά που κάνουμε κινείται σε δύο άξονες. Τον ρυθμιστικό/νομοθετικό και τον εφαρμοστικό. Και τη δουλειά αυτή την κάνουμε σε δύο επίσης επίπεδα. Αυτό της βελτίωσης των υφιστάμενων μηχανισμών και το επίπεδο της δημιουργίας νέων - πιο γρήγορων, πιο αποτελεσματικών.
Σε ρυθμιστικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο ενισχύσαμε τις δυνατότητες ελέγχου των αρμόδιων μηχανισμών. Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους για τις κοινωνικές δομές είναι αποκεντρωμένος. Οι Περιφέρειες είναι αυτές που έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου τόσο σε διοικητικό όσο και σε επίπεδο ποιότητας παροχής υπηρεσιών. Το αντικείμενο ελέγχου τους όμως ήταν νομικά περιορισμένο, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ουσιαστικός και αποτελεσματικός έλεγχος. Αλλάξαμε έτσι τη νομοθεσία, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για πλημμελείς ελέγχους: οι ελεγκτές να μετράνε πλέον τα παιδιά, να διασταυρώνουν τα στοιχεία με το ηλεκτρονικό μας σύστημα, να ελέγχουν τους ατομικούς τους φακέλους, την ανάπτυξή τους ή το εάν έχουν κάνει τα προβλεπόμενα εμβόλια. Παράλληλα, θεσπίσαμε την αυτονόητη αλλά εγκληματικά απούσα προϋπόθεση να απασχολούνται σε δομές ανηλίκων, ΑμεΑ και ηλικιωμένων μόνο όσοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να ορίζεται ένας υπεύθυνος προστασίας σε κάθε δομή. Δεν σταματήσαμε όμως στη βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών, αλλά χτίσαμε νέους μηχανισμούς ελέγχου με τους πλέον αποτελεσματικούς φορείς.
Για αυτό και σε εφαρμοστικό επίπεδο δημιουργήσαμε έναν πρωτοπόρο μηχανισμό αιφνίδιου ελέγχου όλων των δομών της Πρόνοιας. Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και τα υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης συστήσαμε για πρώτη φορά μεικτά κλιμάκια με συμμετοχή επιθεωρητών της ΕΑΔ και ειδικευμένων σε θέματα κακοποίησης παθολόγων, ψυχιάτρων, ιατροδικαστών και κοινωνικών λειτουργών. Τα κλιμάκια αυτά πέρα από τον διοικητικό έλεγχο προχωρούν σε ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση κάθε φιλοξενούμενου ατομικά. Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει σε δύο Περιφέρειες και θα ολοκληρωθούν σε όλη την επικράτεια τον Φεβρουάριο. Τα επακόλουθα συμπεράσματα θα καθορίσουν το νέο πλαίσιο ουσιαστικού ελέγχου των προνοιακών δομών της χώρας.
Στην εποχή της πανδημίας, όπου οι αντοχές της κοινωνίας δοκιμάζονται και γινόμαστε όλο και πιο συχνά μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης, στόχος μας είναι οι πολιτικές και οι δράσεις μας να σηματοδοτήσουν τη στροφή από την κοινωνία των ένοχων μυστικών στην κοινωνία που βάζει φρένο σε κάθε μορφή κακοποίησης. Στην κοινωνία που υπάρχει πλήρης διαφάνεια, αφοβία και εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στους μηχανισμούς, στις διαδικασίες. Η αρχή έγινε. Ευθύνη μας ως πολιτείας είναι την εμπιστοσύνη αυτή να τη συνεχίσουμε, να την ενισχύσουμε.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.