Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αλλάζει ο χάρτης στον χώρο των εταιρειών που αναπτύσσουν και πωλούν βιντεοπαιχνίδια για κάθε ηλικία, καθώς ντιλ από κολοσσούς του χώρου ανακατεύουν για τα καλά την τράπουλα. Τα ποσά είναι μάλιστα τεράστια και ζαλίζουν, δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η πίτα των βιντεοπαιχνιδιών - ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.
Οι δύο σημαντικές συμφωνίες για εξαγορές που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες είναι ενδεικτικές της κινητικότητας στον κλάδο, η οποία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα συνεχιστεί και με άλλους παίκτες να κάνουν τώρα τις κινήσεις τους. Ο κολοσσός του λογισμικού Microsoft προχωρά στην εξαγορά της Activision Blizzard έναντι του ποσού των 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Ελλάδας. Λίγες μόνο ημέρες πριν να ανακοινωθεί το ντιλ αυτό, η Take-Two Interactive Software προχώρησε στην εξαγορά της εξειδικευμένης στο mobile gaming Zynga έναντι 12,7 δισ. δολαρίων.
Η πανδημία. Η Activision είναι ευρύτερα γνωστή για τίτλους βιντεοπαιχνιδιών όπως το «Call of Duty». Η Microsoft με τον τρόπο αυτόν προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά που χρηματοδοτείται από μετρητά από την έναρξη της πανδημίας. Ο τεχνολογικός γίγαντας πληρώνει καλά για την Activision, αφού οι εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών έλαβαν σημαντική ώθηση κατά τη διάρκεια των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Δεν έχει υπάρξει εξαγορά τόσο μεγάλη σε μετρητά από τότε που ο ενεργειακός κολοσσός Saudi Aramco ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής χημικών Sabic με συμφωνία που ανήλθε σε 69 δισ. δολάρια και ανακοινώθηκε το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»).
Με τη συμφωνία αυτή η Microsoft θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα βιντεοπαιχνίδια προσθέτοντας τα «Call of Duty», «World of Warcraft» και «Candy Crush» στο δυναμικό των κονσολών Xbox της Microsoft και στα δικά της παιχνίδια όπως το «Minecraft» και το «Doom».
Στο κυνήγι του Playstation. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η συναλλαγή θα την κάνει την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο από άποψη εσόδων, πίσω από την κινεζική Tencent Holdings και την ιαπωνική Sony Group Corp που έχει τα Playstation. Η εξαγορά σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κίνηση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, να αναδιαμορφώσει τη Microsoft και να βελτιώσει τη θέση της και στα βιντεοπαιχνίδια.
Η συμφωνία συνεπάγεται επίσης σημαντικές επιπλοκές, όπως σημειώνει η «Wall Street Journal». Οι μετοχές της Activision είχαν υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% από τότε που οι ρυθμιστικές Αρχές της Καλιφόρνιας κινήθηκαν νομικά κατά της εταιρείας τον Ιούλιο, καταγγέλλοντας σεξουαλική παρενόχληση και διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των περίπου 10.000 υπαλλήλων της εταιρείας.
Με τη νέα συμφωνία το αφεντικό της Activision, Μπόμπι Κότικ, από τον οποίο πολλοί ζητούσαν να παραιτηθεί, θα παραμείνει στη θέση του και θα αναφέρεται πλέον στον επικεφαλής του κλάδου των Xbox της Microsoft, Φιλ Σπένσερ.
Την ίδια στιγμή η ένωση των δυνάμεων μεταξύ της εταιρείας gaming Take-Two Interactive Software και της εξειδικευμένης στο mobile gaming Zynga δημιουργεί νέο κολοσσό στον χώρο της λεγόμενης διαδραστικής διασκέδασης (interactive entertainment) που παρουσίασε μεγάλη άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Take-Two, που βρίσκεται πίσω από διάσημα παιχνίδια όπως το «Grand Theft Auto», θα εξαγοράσει τη Zynga, γνωστή μεταξύ άλλων για το «FarmVille». Ο διευθύνων σύμβουλος της Take-Two, Στράους Ζέλνικ, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος για τη συμφωνία αυτή, η οποία όπως αναφέρει αυξάνει τις δραστηριότητες της εταιρείας και της χαρίζει ηγετική θέση στον χώρο του mobile gaming, που αυτή τη στιγμή είναι και ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος στην ευρύτερη βιομηχανία του interactive entertainment.