Σε τρία ανήλθαν συνολικά τα κρούσματα Ομικρον στη χώρα μας, μετά την επιβεβαίωση ακόμη δύο θετικών δειγμάτων που είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο των ερευνητών ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Τα δύο κρούσματα έφτασαν στην Αθήνα από τη Νότια Αφρική πριν από την ισχύ των μέτρων που θωρακίζουν τα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ήπια συμπτώματα που εκδήλωσαν ήταν η αιτία που υποβλήθηκαν σε τεστ και τελικά διαπιστώθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και δη στη νέα μετάλλαξη Ομικρον.

Υπό τις εξελίξεις αυτές η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δεν έκρυψε χθες ότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, σημειώνοντας πως η πανδημία μάς επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Επικαλούμενη την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προέβλεψε πως η παραλλαγή Ομικρον αναμένεται να επικρατήσει της Δέλτα, γεγονός που θα σημαίνει ότι θα ευθύνεται τους επόμενους μήνες τουλάχιστον για το ήμισυ των κρουσμάτων στη Γηραιά Ηπειρο. Και ανέλυσε πως τα τρία σημαντικά θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση του στελέχους Ομικρον είναι τα εξής: πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός, πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα ή τα ανοσοκύτταρα και πόσο επιβαρυντικός είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

Και παρότι θα χρειαστούν εβδομάδες ώστε οι επιστήμονες να είναι έτοιμοι να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα, «πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου. Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια δεν παράλειψε να αναφερθεί και στα οφέλη της τρίτης δόσης, σημειώνοντας πως «αυξάνει 20 φορές το επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τα μνημονικά Τ και Β λεμφοκύτταρα». Και επεσήμανε ότι στα δεδομένα αυτά βασίστηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών την περασμένη Παρασκευή, όταν επανεξέτασε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε τη συρρίκνωση του ενδιάμεσου χρόνου από τη δεύτερη και την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες.

Επιπλέον, η ανάδυση της Ομικρον ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επέβαλε την απόφαση αυτή, με στόχο την πρόληψη ενός νέου κύματος που θα ανοίξει μοιραία και νέο κύκλο επιβάρυνσης για το ήδη «γονατισμένο» ΕΣΥ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται στην καρδιά του χειμώνα. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε», κατέληξε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός των τελευταίων ημέρων είναι ιδιαίτερα θετικός για την εκστρατεία «Ελευθερία». Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν προγραμματιστεί συνολικά ένα εκατομμύριο ραντεβού, ενώ από την έναρξη του προγράμματος έχουν γίνει 15,14 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Αναλυτικότερα, εκτός από το… κύμα των τρίτων δόσεων (σε ένα μόλις 24ωρο κλείστηκαν περισσότερα από 210.000 ραντεβού), σταδιακή αύξηση καταγράφεται και στο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι πολίτες 60+. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μετά τις ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας έχουν καταγραφεί 70.000 νέα ραντεβού, όταν ο αντίστοιχος αριθμός την εβδομάδα πριν από το σχετικό μέτρο ήταν μόλις 24.000.