Στη Χάλκη πρόκειται να μεταβεί στις 27 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από την εθνική επέτειο του Οχι, ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πρόκειται να ανακοινώσει την εκκίνηση της υλοποίησης του σχεδίου για τη μετατροπή της Χάλκης σε «πράσινο» και «έξυπνο» νησί. Ανήκει στην πρωτοβουλία «GR-eco Islands», με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα στο ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας να μετατραπούν σε ενεργειακά αυτόνομα με παράλληλη ανάπτυξη έξυπνων δικτύων. Η επίσκεψη Μητσοτάκη, όμως, κρύβει και άλλους συμβολισμούς. Το έργο της Χάλκης αναπτύσσεται από ελληνικές και γαλλικές εταιρείες. Ο Πρωθυπουργός θέλει με τον τρόπο αυτό να σημειώσει την εδραίωση της ελληνογαλλικής συμμαχίας μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των γαλλικών πολεμικών πλοίων. Ενας ακόμη συμβολισμός είναι πως κόντρα στην ενεργειακή κρίση η χώρα προχωρά σχέδια για ΑΠΕ που προσφέρουν την ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα. Και ο τρίτος και πιο ισχυρός συμβολισμός έχει να κάνει με την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού, μία ημέρα πριν από την εθνική μας επέτειο, σε ένα ακριτικό νησί που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία. Κι επιπλέον η σύμπραξη ελληνικών και γαλλικών εταιρειών στο επιχειρηματικό σκέλος αποτελεί μιας μορφής θωράκιση των εθνικών μας συμφερόντων.

ΑΑΔΕ όπως... τράπεζα

Την τακτική των τραπεζών οι οποίες ενημερώνουν αναλυτικά τους πελάτες τους με statements για όλες τις μηνιαίες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους «αντέγραψε» η ΑΑΔΕ. Από τον επόμενο μήνα και κάθε μήνα, η ΑΑΔΕ θα καταγράφει για κάθε φορολογούμενο όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στον λογαριασμό του στο Taxis και θα του αποστέλλει ηλεκτρονικά ενημερωτικό σημείωμα. Στο statement της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για τις πληρωμές που πραγματοποίησαν μέσα στον μήνα και συγκεκριμένα για τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας και από τον Ιανουάριο του 2022 θα καταγράφονται και οι πληρωμές για τα κρατικά δάνεια των επιστρεπτέων προκαταβολών. Στο ενημερωτικό σημείωμα οι φορολογούμενοι θα βλέπουν ακόμη τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται, τις επιστροφές φόρου που έχουν εισπράξει, τις πληρωμές που εκκρεμούν αλλά και τις υπερεισπράξεις, τα επιπλέον ποσά δηλαδή που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη. Ετσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν στο κινητό τους την πλήρη εικόνα για τις μηνιαίες συναλλαγές με την Εφορία.

Πότε κληρώνει
για την Ελευσίνα

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει κατατεθεί η αίτηση στο δικαστήριο, μετά τη συμφωνία μεταξύ της Οnex και της Fincantieri, η οποία αφορά τη μεταξύ τους σύμπραξη ώστε από κοινού να καταθέσουν πρόταση εξυγίανσης στο δικαστήριο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Εφόσον συμβεί αυτό, από την άνοιξη του 2022 και μετά την έγκριση του σχεδίου από την ελληνική Δικαιοσύνη, θα προχωρήσει η εφαρμογή του με καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους και με σοβαρές επενδύσεις στα ναυπηγεία, ώστε γρήγορα να γίνουν λειτουργικά και παραγωγικά.

Αλλη μία πολυεθνική
στην Ελλάδα

Μία ακόμη συμφωνία που δείχνει το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την Ελλάδα ανακοινώθηκε χθες με την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας πώλησης του συνόλου της μειοψηφικής συμμετοχής του 30% που κατέχει στη λιανεμπορική εταιρεία αθλητικών ειδών Cosmos Sport η EOS Capital Partners, στην JD Sports Fashion, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον χώρο. Οπως ανακοινώθηκε, η JD πρόκειται να εξαγοράσει το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Cosmos Sport, ενώ τα μέλη της οικογένειας Τσικνάκη, που αποτελούν τους ιδρυτές και τους κύριους μετόχους της εταιρείας έως και σήμερα, θα παραμείνουν σε αυτή διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από