Η ενεργειακή κρίση ευνοεί τον «μαύρο χρυσό»

Οι ενεργειακές ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εκτιμά η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ενώ προειδοποιεί ταυτόχρονα για τον κίνδυνο για νέο άλμα στον πληθωρισμό λόγω της κατάστασης. Οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια ενισχύουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό, μαζί με τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, μπορούν να οδηγήσουν σε υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρεται σχετικά.

G7: «Ναι» στα ψηφιακά νομίσματα, αλλά με διαφάνεια

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ενέκριναν τις αρχές δημόσιας πολιτικής για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, δηλώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να στηρίζονται στη διαφάνεια, στη νομιμότητα, αλλά και στην καλή οικονομική διακυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο των Οικονομικών στις ΗΠΑ. «Ο ισχυρός διεθνής συντονισμός και η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα βοηθάει στη διασφάλιση ότι η καινοτομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα παράγει εσωτερικά και διασυνοριακά οφέλη, ενώ θα είναι ασφαλής για τους χρήστες και το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα» αναφέρεται.

«Καλπάζει» ο πληθωρισμός στην Ισπανία

«Αλμα» σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία που έφτασε στο 4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3,3%. Οι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Ενωση τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε υψηλό 13 ετών. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1% σε ετήσια βάση, έναντι 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Γιατί σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο το Bitcoin

Κέρδη σημείωσε το Bitcoin που έφτασε να ξεπερνά τις 58.000 δολάρια, σκαρφαλώνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τις 10 Μαΐου. Η αύξηση ακολούθησε τις προσδοκίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εγκρίνουν τη δημιουργία του πρώτου Bitcoin Exchange Traded Fund της χώρας αλλά και τις δηλώσεις Πούτιν που ανέφερε ότι η Ρωσία θα δέχεται πληρωμές στο κρυπτονόμισμα.