«Αποτύχαμε», είπε ο τέως πλέον ηγέτης των Ποδέμος στην Ισπανία Πάμπλο Ιγκλέσιας σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, προσθέτοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα». Η φράση είναι κλειδί. Οχι μόνο για τον θρίαμβο των συντηρητικών δυνάμεων στη μάχη των περιφερειακών εκλογών στη Μαδρίτη. Αλλά και γιατί διαπιστώνει και ομολογεί μια αλήθεια.

Πως οι Ποδέμος ως «φρούτο» πολιτικό είναι προϊόν με ημερομηνία λήξης και έμπρακτη εικόνα αποτυχίας να σταθεροποιηθεί ως πόλος δημοκρατίας και προοδευτισμού, παρότι ακόμη συγκυβερνών κόμμα στην Ισπανία. Ο λαϊκισμός και ο βερμπαλισμός είναι κακοί σύμβουλοι και πλέον αυτό διαπερνά ως αρχή όλη την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που αναζητεί τον βηματισμό της από την πανδημία αλλά και τις νέες οικονομικές προκλήσεις της επόμενης περιόδου που μόνο μαθητευόμενους μάγους δεν χωρούν. Δεν έχει τόσο σημασία αν η Αγιούσο θριάμβευσε στη Μαδρίτη λόγω διαχείρισης της πανδημίας. Εχει σημασία πως το πειστικό σχέδιο για τους λαούς είναι πια το κεντρικό ζητούμενο.

Το ίδιο θα είναι σύντομα το διακύβευμα και στη χώρα μας. Η άρση της συλλογικής περιπέτειας θα απαιτεί τιμόνι, όχι ταραξίες. Θα απαιτεί οδικό χάρτη για τη νέα κανονικότητα, όχι πόλο αποσταθεροποίησης. Οι εποχές των αντιμνημονίων και των ταμπούρλων πέρασαν. Σήμερα έχουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. Στη σύζευξη αγοράς και κοινωνίας. Ας το έχουν υπόψη και στην Ελλάδα οι τέως σύντροφοι του Ιγκλέσιας.