Το είπε μια αμερικανίδα συγγραφέας και δεν αφορά φυσικά μόνο εκείνη ούτε μόνο την Αμερική. Επί τέσσερα χρόνια ξυπνούσε κάθε πρωί κι αισθανόταν να κατεβαίνει πάνω της ένα μαύρο σύννεφο. «Θεέ μου» έλεγε «εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ!» Επί τέσσερα χρόνια ένιωθε άγχος, αναστάτωση και οργή. Τώρα είναι ήρεμη. Η παρένθεση τελείωσε. Κι αν η χώρα, όπως όλος ο πλανήτης, ταλαιπωρείται από μια υγειονομική αντικανονικότητα, η πολιτική κανονικότητα έχει επιστρέψει.

Ο Τζο Μπάιντεν συμπληρώνει σήμερα 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο. Σε αυτό το διάστημα δεν αρκέστηκε να «διαγράψει» τον προκάτοχό του, επαναφέροντας για παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τα πυρηνικά. Εδωσε και σημαντικά δείγματα γραφής για το πώς θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια η δική του προεδρία. Στο εσωτερικό, επιτάχυνε τους εμβολιασμούς, πέτυχε την ψήφιση ενός πακέτου 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και πρότεινε ένα σχέδιο άλλων 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για μαζικές επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την τεχνολογία. Στο εξωτερικό, αποκατέστησε τις σχέσεις με την Ευρώπη, έδειξε στην Κίνα και τη Ρωσία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του και αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Πολλά μέσα ενημέρωσης συγκρίνουν ήδη τον νέο αμερικανό πρόεδρο με τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ. Κι αν είναι νωρίς για τέτοιους παραλληλισμούς, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Τζο Μπάιντεν θα κλείσει τον κύκλο που άνοιξε πριν από τέσσερις ακριβώς δεκαετίες ο Ρόναλντ Ρίγκαν και θα γίνει ο «παππούς» μιας πιο σοσιαλδημοκρατικής Αμερικής. Με αυτή την έννοια, το περίφημο εκκρεμές της Ιστορίας δεν επιστρέφει μόνο από το σημείο στο οποίο είχε φτάσει επί προεδρίας Τραμπ. Αρχίζει να διαγράφει ένα πολύ μεγαλύτερο τόξο, απομακρυνόμενο από το δόγμα του ελάχιστου δυνατού κράτους και κατευθυνόμενο προς μικρότερες ανισότητες και μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε άδικο: υπάρχει εναλλακτική λύση!