Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Μια οικογένεια ετοιμάζει το ταξίδι της στο χωριό για να δει τον παππού και τη γιαγιά ύστερα από καιρό. Ενα νεαρό ζευγάρι προγραμματίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές ύστερα από μια επίπονη μα και διαφορετική εξεταστική περίοδο στο πανεπιστήμιο. Η αγορά της γειτονιάς γεμίζει από κόσμο, στο καφέ συναντώνται και πάλι οι φίλοι που τόσο καιρό επικοινωνούσαν από μακριά. Στιγμές καθημερινές, συνηθισμένες, την αξία των οποίων εκτιμήσαμε περισσότερο τον έναν χρόνο που συμπληρώσαμε ήδη σε αυτή την περιπέτεια. Είναι απολύτως κατανοητό, η πανδημία έχει φέρει κούραση και άγχος. Ολοι διερωτώνται πότε τελειώνει και αν υπάρχει τρόπος αυτό να γίνει γρηγορότερα. Είμαστε, όμως, λίγο πριν από την έξοδο.
Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δράσης και θα το πράττει σταδιακά, με σχέδιο, εκτιμώντας τους κινδύνους, σε συνεργασία με τους ειδικούς. Στην παρούσα περίοδο συνεχίζει να στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας με πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα, με πρώτο μέλημα τη φροντίδα όσων έχουν ανάγκη. Στο οπλοστάσιό μας έχουμε, πλέον, ένα άρτια οργανωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα που από την 1η Απρίλη έχει τη δυνατότητα να διενεργεί τουλάχιστον 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς μηνιαίως, έστω και αν τον Απρίλη θα έχουμε στη διάθεσή μας 1,6 εκατ. Τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 καθώς και ενός εκατομμυρίου που υποφέρουν από σοβαρά νοσήματα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, του γενικού πληθυσμού και άλλων ομάδων κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας. Το ποσοστό νόσησης σε εμβολιασθέντες είναι μικρότερο από δύο τοις χιλίοις, ενώ ήδη παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης νοσηλειών σε νοσούντες άνω των 80 ετών, απόρροια του εμβολιασμού. Το εμβόλιο αποδίδει και σώζει ζωές.
Στο οπλοστάσιό μας προστίθεται σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα και ο μαζικός έλεγχος μέσω των δωρεάν ατομικών τεστ. Στην παρούσα περίοδο καμπής στην Ελλάδα, έχει τεράστια βαρύτητα ο έγκαιρος εντοπισμός των κρουσμάτων, πέραν της απαραίτητης επιδημιολογικής παρατήρησης. Ο γρήγορος αυτοπεριορισμός και η θεραπεία των νοσούντων θα σημάνουν, για καθέναν από αυτούς, δεκάδες λιγότερα κρούσματα. Εμβόλια και τεστ θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα για να επιτύχουμε γρήγορη επαναφορά στα σχολεία, στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή. Αν το σημερινό σχέδιο εφαρμοστεί σωστά, με συλλογική συμμετοχή, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επιδημιολογική εξομάλυνση. Οι αριθμοί θα μιλήσουν καθαρά υπέρ του περιορισμού του κορωνοϊού στην ελληνική κοινωνία με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε πολλές άλλες χώρες, τουλάχιστον ευρωπαϊκές, που είναι η ελάχιστη αναγκαία συνθήκη για να μην ξανακυλήσουμε αμέσως στην ίδια περιπέτεια.
Η ελληνική κυβέρνηση όμως έχει μία επιπλέον πρόκληση, για την οποία εργαζόμαστε συστηματικά: το άνοιγμα του τουρισμού με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Και θα είναι ένα καλό καλοκαίρι. Η σημασία του τουρισμού έχει δηλωθεί και από την πρόταση του Πρωθυπουργού για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» που έγινε δεκτή στην ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις άλλες χώρες. Είναι μια άσκηση επιστροφής στην κανονικότητα, την οποία θα υποστηρίξει σθεναρά το υγειονομικό σχέδιο, ο επιστημονικά προηγμένος έλεγχος που υλοποιούμε από πέρυσι στις πύλες εισόδου, τα ψηφιακά εργαλεία, η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος σε όλη τη χώρα. Εχουν ειπωθεί αρκετά διχαστικά στον δημόσιο διάλογο για την ατομική και την κυβερνητική ευθύνη. Ομως, η κυβέρνηση και οι πολίτες είναι ένα αδιαίρετο μέτωπο απέναντι στην πανδημία. Εναν χρόνο μετά, είναι κατανοητό ότι καθένας έχει τον δικό του έμπρακτο ρόλο να παίξει. Μέσα στη διεθνή ρευστότητα, αν όλοι συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ο απεγκλωβισμός μας θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Ο,τι μας άφησε πληγές και απώλειες θα είναι σύντομα παρελθόν. Ενα αισιόδοξο μέλλον μάς περιμένει.
Ο Θανάσης Κοντογεώργης είναι γενικός γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης