Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η καθυστέρηση είχε προκαλέσει εσωτερικούς κραδασμούς και τελικώς η Κουμουνδούρου αποφάσισε επισήμως κι ανοικτά να στηρίξει τον Δημήτρη Κουφοντίνα, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «εκδικητική συμπεριφορά» απέναντι στον «Φαρμακοχέρη» της 17Ν. Το βάρος της στήριξης έπεσε χθες στον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Σπίρτζη και τον τομεάρχη Δικαιοσύνης Θεόφιλο Ξανθόπουλο, οι οποίοι με κοινή ανακοίνωσή τους - και με αφορμή την απεργία πείνας του Κουφοντίνα και την επιδείνωση της υγείας του - υπεραμύνθηκαν του αιτήματός του να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. «Η ευαισθησία μας στην ανθρώπινη ζωή και η δημοκρατική μας αντίληψη δεν μας επιτρέπουν να κλείνουμε τα μάτια στην πιθανότητα της απώλειας ζωής ή της βαριάς βλάβης της υγείας κάθε κρατουμένου και επομένως και του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας... Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ούτε φοβική, ούτε εκδικητική, ούτε αδιάφορη στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία όλων» ανέφεραν. Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ δηλώσεων υπέρ Κουφοντίνα από την ομάδα των 53+, προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που λειτούργησαν πιεστικά για την Κουμουνδούρου, ενώ προεξοφλώ ότι το ζήτημα θα πυροδοτήσει πλέον και μια σκληρή σύγκρουση στον άξονα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Καρφώνουν»
τους γραμματείς
Δεν έλειψαν οι γκρίνιες βουλευτών για κυβερνητικά στελέχη στη χθεσινή τηλε-συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Οχι όπως αυτές, πάντως, που είχαν κυριαρχήσει σε άλλες συνεδριάσεις - προ ανασχηματισμού - και είχαν φέρει μπόλικο εκνευρισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κινητοποιώντας τον να παρέμβει για εκτόνωση της ατμόσφαιρας. Ξεχώρισα δυο παρεμβάσεις που έσπασαν χθες το ήρεμο κλίμα. Αυτές από τις οποίες δεν έλειψαν τα καρφώματα, ώστε να διατηρηθεί και η... παράδοση. Η πρώτη «τσουχτερή» εισήγηση ήταν από βουλευτή της Βορείου Ελλάδας. Από τους παλαιούς της παράταξης. Ο οποίος έριξε καρφί ευθέως σε γραμματέα υπουργείου, με χαρτοφυλάκιο που απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους της περιφέρειάς του και στο οποίο ο ίδιος έχει μακρόχρονη εμπειρία. Δεν παραπονέθηκε απλώς ότι ο γραμματέας δεν του σηκώνει τα τηλέφωνα, τον κατηγόρησε ευθέως ότι τον αποφεύγει. Ο γραμματέας, σημειώνω, είναι από τα νέα στελέχη στον κυβερνητικό μηχανισμό, τεχνοκράτης με πολύ καλές σπουδές, επιλογή Μητσοτάκη. Καταγράφω τα προφίλ τους γιατί αυτή η σύγκρουση είναι ενδεικτική μιας νέας κατάστασης που διαμορφώνεται και φανερώνει και την ισχυροποίηση των γενικών γραμματέων στην εποχή του επιτελικού κράτους. Είναι αρκετοί οι παλαιοί της ΝΔ που δεν νιώθουν άνετα με το ότι βγαίνουν μπροστά νέα και νεοφερμένα στελέχη με τέτοιο προφίλ. Απλώς οι περισσότεροι δεν το λένε ανοιχτά και σίγουρα δεν το λένε μπροστά στον Μητσοτάκη...
Οι αστοχίες εξετάζονται
Η δεύτερη παρέμβαση που συνδέθηκε και με συγκεκριμένα παράπονα για το πρόγραμμα εμβολιασμών, ήρθε από την Πελοπόννησο. Ενας βουλευτής, από τους παλαιούς κι αυτός, είπε ότι υπάρχουν ζητήματα με τις υποδομές, ότι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να τις προσεγγίσουν και αρκετά ακόμη. Ο Βασίλης Κικίλιας που ως υπουργός είχε ήδη τοποθετηθεί ενημερωτικά για την πορεία των εμβολιασμών, θεώρησε σωστό, μιας και ήταν σε κοντινό σημείο ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, να του ζητήσει να μπει στο πλάνο της τηλεδιάσκεψης. Οπως και έπραξε για λίγο ο πανταχού παρών Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει κληθεί τελευταία να ενημερώνει και το Υπουργικό Συμβούλιο. Ορισμένοι βουλευτές, όπως μου έλεγαν, εντόπισαν μια ενόχληση εκείνη την ώρα στην αντίδραση του γκρινιάρη συναδέλφου τους. Δεν ξέρω φυσικά αν τον «διάβασαν» σωστά, το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν το συνέχισε. Εξάλλου ήταν εκεί ο Μητσοτάκης, ο οποίος, ακόμη κι αν δεν κρίνει σκόπιμο να παρέμβει, ακούει και σημειώνει τα πάντα. Για την «Ελευθερία» όμως ο Πρωθυπουργός παρενέβη, λέγοντας στη γαλάζια ΚΟ πως πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι πως είναι μεγάλος αγώνας, δεσμευόμενος, παράλληλα ότι οι αστοχίες εξετάζονται.
Ο Λαγός πήρε ημερομηνίες
Πήραν ημερομηνίες - επιτέλους - οι πολυαναμενόμενες ακροάσεις στην επιτροπή JURI που θα εξετάσει την άρση ασυλίας του χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού. Η πρώτη (χρονολογικά), θυμίζω, αφορά το σόου που είχε δώσει σκίζοντας την τουρκική σημαία και θα συζητηθεί στις 22 Φεβρουαρίου. Η δεύτερη είναι αυτή που ζητήθηκε μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία θα συζητηθεί, όπως πληροφορούμαι, στις 17 Μαρτίου. Πρέπει να σας πω ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα πήγαιναν πιο αργά οι ακροάσεις αυτές. Μεσολάβησαν όμως πολλές πιέσεις, επιστολές ευρωβουλευτών και διεθνή δημοσιεύματα. Μεσολάβησε επίσης κοινή επιστολή του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη μαζί με τον πρώην ευρωβουλευτή και συνταγματολόγο, Κώστα Χρυσόγονο στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στην οποία προέβαλαν το νομικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ήδη εκδοθείσα δικαστική απόφαση και άρα δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια σειρά με ανοιχτές υποθέσεις. Ο Σασόλι προχώρησε, διακριτικά, τις διαδικασίες και σε απαντητική επιστολή του επανήλθε με την ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών και διαβεβαιώσεις για γρήγορη διεκπεραίωση.