Οι εκκρεμείς συντάξεις – του ιδιωτικού τομέα – ήταν για χρόνια μια δυσάρεστη σελίδα των κυβερνήσεων και της πολιτείας. Ως γνωστόν, πολύ καιρό μετά την αίτηση συνταξιοδότησης ενός πολίτη, ο ίδιος έμενε εκκρεμής και μετέωρος χωρίς πόρους, αναμένοντας την καταβολή και κάνοντας χίλιες δυο θυσίες. Αυτό ως πραγματικότητα δεν τιμούσε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη κοινωνία. Πολύ περισσότερο, αφού οι συντάξεις είναι δουλεμένα χρήματα από τον ίδιο τον εργαζόμενο και όχι κάποιου είδους χαριστικό βοήθημα. Υπό αυτή την έννοια, η λύση που δρομολογείται είναι σε θετική κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τους νέους συνταξιούχους, που υπολογίζονται στους 300.000, προβλέπεται να λαμβάνουν μέχρι την προσωρινή τους σύνταξη το ποσό των 384 ευρώ.

Οσοι είναι σε εκκρεμότητα ήδη, δεν είναι δηλαδή νέοι συνταξιούχοι, θα γίνονται και εκείνοι κοινωνοί του μερίσματος αναδρομικά. Αρα εδώ έχουμε μια αναδρομική επανόρθωση, μα και μια οριστική λύση για να ξεμπλοκάρει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και για να ανακουφιστούν δεκάδες συμπολίτες μας.

Η ταχύτατη απόδοση των συντάξεων είναι ένας δείκτης προστατευτισμού αλλά και επιστροφής του κόπου τού μέσου εργαζομένου. Αποτυπώνει την ποιότητα της κοινωνικής συνοχής. Το μέτρο του βοηθήματος συμβάλλει σε αυτό και ειδικά σε μια ιδιότυπη και πρωτόγνωρη συγκυρία πανδημικής κρίσης που δοκιμάζει αντοχές. Μια πολιτισμένη κοινωνία δεν πρέπει να διαιωνίζει καταστάσεις εκκρεμών συντάξεων και να θέτει σε ομηρία και επισφάλεια τους ανθρώπους της.