Ηταν επαρκώς διδακτική η Βουλή κατά τη συζήτηση των αλλαγών στα ΑΕΙ. Και για το ύφος, αλλά και για τις στρατηγικές των πολιτικών αρχηγών και των βουλευτών τους.

Αν κάτι για παράδειγμα εξάγεται ως συμπέρασμα είναι πως οι δρόμοι για το πολιτικό Κέντρο είναι δεδομένοι. Καθοριστικό για τη νίκη των πολιτικών δυνάμεων μεταπολιτευτικά, το Κέντρο σήμερα διατηρεί τη δεσπόζουσα σημασία του στο κομματικό σκηνικό. Πώς όμως φτάνει κάποιος σε αυτό; Δεν αρκεί να λες πως είσαι κεντρώος. Ούτε πως το μέλημά σου είναι πως προτίθεσαι να το προσεταιριστείς.

Ο δρόμος για αυτό είναι εκείνος της σύνθεσης, της μετριοπάθειας και του ήπιου λόγου. Οι κεντρώοι πολίτες δεν θέλουν σωτηριολογίες, εξάρσεις, βερμπαλισμούς. Σήμερα ειδικά που η συνθήκη είναι ιδιότυπη, αναζητούν όλο και πιο ενιαία πειστικές λύσεις. Σχέδιο. Και πλέγμα μεταρρυθμίσεων που θα μεταβάλουν τη ζωή τους. Από την ψηφιακή νέα πραγματικότητα μέχρι την ασφάλεια, τη σύγχρονη παιδεία σε όλες τις βαθμίδες της και την καθημερινότητα. Τα άκρα μπορεί ευκαιριακά να συσπειρώνουν ή να γοητεύουν, γρήγορα όμως οι λύσεις που δίδονται είναι κεντρώες. Μακριά και μετά τους αλαλαγμούς, τις ατάκες, τις χειρονομίες και τις ακραίες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς, το Κέντρο πάντα δίνει τον τόνο. Και σήμερα η εν λόγω πολιτική γεωγραφία είναι πιο δυναμικά καθοριστική για νίκες και επικρατήσεις.