Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πανελλήνια συγκίνηση προκαλεί ο αδόκητος θάνατος του Σήφη Βαλυράκη. Ο πρώην υπουργός με την αντιστασιακή δράση, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΚ, και εκ των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, έφυγε στα 77 χρόνια του, πιθανόν από ατύχημα, στη διάρκεια μιας βόλτας με το φουσκωτό σκάφος του στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Επειτα από πολύωρη κινητοποίηση, το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε χθες το βράδυ στο «Νησί των Ονείρων» της ευβοϊκής κωμόπολης. Τα ίχνη του είχαν χαθεί από χθες το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στη περιοχή της Ερέτριας όπου διατηρεί εξοχική κατοικία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι για βόλτα με το φουσκωτό σκάφος του, ωστόσο δεν επέστρεψε και η σύζυγός του ενημέρωσε το Λιμενικό Σώμα και την Αστυνομία περίπου στις 6 το απόγευμα. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκε το σκάφος στη θέση Αγία Τριάδα. Μάλιστα, εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στο σκάφος η μηχανή ήταν ακόμη σε λειτουργία, γεγονός που οδηγεί τους λιμενικούς στην εκτίμηση πως ο άτυχος πολιτικός γλίστρησε και έπεσε από αυτό ενώ ήταν εν κινήσει. Πάνω στο σκάφος βρέθηκαν ψαροντούφεκα και βαρίδια. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του πήραν μέρος σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και αλιευτικά.
ΖΩΗ ΣΑΝ ΤΑΙΝΙΑ. Ο Σήφης Βαλυράκης, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε μια περιπετειώδη ζωή, που ισορροπούσε ανάμεσα σε σενάριο ταινίας και στην πολιτική. Γεννημένος το 1943 στα Χανιά, ο Σήφης ήταν γιος του Γιάννη Βαλυράκη, βουλευτή της Ενωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, ενώ η γνωριμία του με τον Παπανδρέου στιγμάτισε τη μετέπειτα πορεία του στην πολιτική. Στη διάρκεια της δικτατορίας, αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη του αντιχουντικού αγώνα για το ΠΑΚ. Η χούντα τον καταζητούσε για τρία χρόνια, όμως δεν ήξερε ότι η πραγματική περιπέτεια για εκείνον θα ξεκινούσε όταν θα τον έπιαναν.
Συνελήφθη το 1971, βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, από όπου κατάφερε να δραπετεύσει κόβοντας τα κάγκελα του κελιού του. Ταξίδεψε στην οροφή ενός τρένου με προορισμό τη Γιουγκοσλαβία, όμως τον έπιασαν και πάλι στα σύνορα, οδηγώντας τον αυτή τη φορά στις φυλακές της Κέρκυρας. Και από εκεί όμως απέδρασε - ο θρύλος λέει πως έφτασε κολυμπώντας από το νησί έως τις ακτές της Αλβανίας. Από τις φυλακές του Χότζα, που τον θεώρησε κατάσκοπο της Δύσης, τον γλίτωσε ο Παπανδρέου. Ηταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και διαμόρφωσε καθοριστικά τη μορφή του κόμματος.
Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1977, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων. Υπηρέτησε και σε κυβερνητικές θέσεις, ως υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1981-1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον αθλητισμό (1985-1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (1988-1989, 1994-1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (1995-1996). Συνέχισε να εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ έως το 2012, ζώντας από κοντά όλη την περιπέτεια της τελευταίας κυβέρνησης του κόμματος.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Η ξαφνική απώλεια του συντρόφου και φίλου Σήφη Βαλυράκη, μας γεμίζει θλίψη. Πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημοκρατία και την προοδευτική παράταξη», ανέφερε στη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά. «Μαχητής μέσα από το ΠΑΚ στον αγώνα κατά της χούντας. Συνοδοιπόρος του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεγάλη πορεία του ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη μεγάλη νίκη του 1981. Από όπου και αν υπηρέτησε τη χώρα και την προοδευτική παράταξη, βουλευτής και υπουργός, διακρίθηκε για το ήθος του, την εργατικότητά του, την αφοσίωση στους στόχους της παράταξης και το χρέος στην πατρίδα», τόνισε, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.
«Μεγάλη η θλίψη μας από την αδόκητη απώλεια του πολύ καλού φίλου, αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη. Οι αγώνες του για την ανατροπή της χούντας και η συμβολή του στο μεγάλο έργο της Αλλαγής της χώρας, αποτελούν παρακαταθήκη για όλους μας. Καλό σου ταξίδι, Σήφη», ανέφερε στη δική του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
TO MHNYMA ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. «Υπήρξε ένας γενναίος και ακέραιος δημοκράτης. Ατρόμητος αντιστασιακός στη δικτατορία και ανιδιοτελής βουλευτής και υπουργός στη Δημοκρατία. Πολιτικός αντίπαλος, αλλά ποτέ εχθρός. Και πάντα, ένας περήφανος Χανιώτης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Μίνα και στους δικούς του ανθρώπους», ήταν το συλλυπητήριο μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.