Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Κατά τον κυβερνητικό προγραμματισμό, στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης θα συζητηθεί ο νέος εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί η πρωτοβουλία να σηκώσει, γενικότερα, εκλογική σκόνη, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου απολαμβάνουν την αναταραχή για τις κάλπες - και τις διαμαρτυρίες, μαζί με τις ανησυχίες, της αντιπολίτευσης. Με την κατάργηση της απλής αναλογικής και για τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες θα δοκιμαστούν ανακλαστικά. Πιθανότατα το εγχείρημα θα αποτελέσει καύσιμη ύλη για μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση - πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η τελική ρύθμιση για εκλογή στους ΟΤΑ από τον πρώτο γύρο θα ρίχνει τον πήχη και κάτω από το 42%. Πρόκειται για το πρώτο νομοθέτημα που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών μετά την αλλαγή φρουράς - και ο Μάκης Βορίδης βάζει πλέον τις τελευταίες πινελιές.
Δεν πρόκειται, ωστόσο, για το σημαντικότερο νομοθέτημα που θα εγκριθεί στο Υπουργικό της Πέμπτης. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνον αργούν, αλλά στην παρούσα συγκυρία η αλλαγή εκλογικού μοντέλου δεν αποτελούσε καν προτεραιότητα για το Μαξίμου. Ο νέος νόμος προωθείται αφενός γιατί το πλαίσιο έχει ετοιμαστεί και δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο συρτάρι του Βορίδη, αλλά κυρίως επειδή η κίνηση κρίνεται ότι αναδεικνύει την εικόνα πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μακριά από τη σκόνη, την προσεχή Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο άλλο νομοσχέδιο που εισηγείται ο Βορίδης - για δομικές αλλαγές στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου στο κράτος. Πίσω από τον τίτλο κρύβεται ένα πλέγμα ρυθμίσεων για μια προληπτική παρέμβαση στα σημεία εκείνα στον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό όπου μπορούν να προκύψουν εστίες διαφθοράς. Το νομοθέτημα, συνεπώς, δεν αποσκοπεί να εντοπίσει διεφθαρμένους, αλλά να περιορίσει την ακτίνα δράσης και τις πηγές που τους δημιουργούν. Οπου καταγραφούν κενά, θα καλούνται να ερευνήσουν η Αρχή Διαφάνειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δείχνει ως νέα κίνηση αστυνομικού χαρακτήρα, που θα μπορούσε αντιπολιτευτικά να συνδεθεί και με την παρουσία Βορίδη στο Εσωτερικών, αλλά για τον Μητσοτάκη και αυτή η αλλαγή κινείται εκτός των διαχωριστικών γραμμών. Πρόκειται για σχέδιο, άλλωστε, που δούλευε και ο Πρωθυπουργός από το 2014 - από το ίδιο υπουργείο στην κυβέρνηση Σαμαρά, το μοναδικό υπουργικό πόστο της δικής του διαδρομής.
Στο Υπουργικό της Πέμπτης θα δοθεί με επιτακτικό τρόπο εντολή για σπριντάρισμα. Μεταξύ αλλαγών στο ΑΣΕΠ, της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του σχεδίου για το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό τοπίο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα τρίμηνο συγκρούσεων που θα συνδεθεί και με τον οδικό χάρτη εξόδου από την πανδημία. Το μέιλ που έφτασε προχθές σε υπουργούς και υφυπουργούς από τον Ακη Σκέρτσο δεν άφηνε περιθώριο για παρερμηνείες: όλοι κρίνονται και για την ταχύτητα έκδοσης των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, καθώς οι νόμοι που ψηφίζονται πρέπει και να υλοποιούνται. Εως το τέλος του έτους, το 80% είναι το πλαφόν που οφείλει να καλύψει κάθε υπουργείο για τις αποφάσεις που απαιτείται να εκδοθούν. Διαφορετικά, οι καθυστερήσεις θα καταγράφονται λεπτομερώς.
Ο αγώνας ταχύτητας επίσης θα σηκώσει εκλογική σκόνη, έστω κι αν το σήμα για επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας θα είναι ηχηρότερο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, στο υπουργείο Εσωτερικών θα προετοιμάζουν και ένα νομοθετικό «πακέτο» για την τηλεργασία, που σε πολλούς τομείς ήρθε για να μείνει. Αλλη μία πρωτοβουλία, όπως και το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια που επίσης βρίσκεται στο τελικό στάδιο, η οποία διαπερνά τις διαχωριστικές γραμμές και θα παραπέμπει σε μέρες μιας νέας κανονικότητας.
Τα εκλογικά σινιάλα που θα εκπέμπει ο Βορίδης, ωστόσο, θα είναι συνεχή, δοκιμάζοντας μεν τις αντοχές της αντιπολίτευσης, αλλά και διατηρώντας σε επαγρύπνηση τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό. Δίπλα στον νόμο για τις κάλπες στους ΟΤΑ, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους απόδημους που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, ενώ θα ξεκινήσει και η απαραίτητη ενημερωτική καμπάνια. Μετά, όταν θα έχουν όλα ετοιμαστεί, μπορούν να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις…