Καθημερινά, μια ακόμη γυναίκα σπάει τη σιωπή. Ετσι, μια καινούργια αποκάλυψη για σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση βλέπει το φως της δημοσιότητας και προστίθεται στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου – είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε ότι δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Αυτό και μόνο αρκεί για να καταλάβει κανείς πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας ή τον ελληνικό αθλητισμό στο σύνολό του. Δείχνει ότι αγγίζει κάθε πλευρά της κοινής μας ζωής και κάθε κλάδο. Προφανώς η εκκαθάριση πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που έχει ήδη παρέμβει ο εισαγγελέας. Πρέπει, ωστόσο, να μην περιοριστεί εκεί. Γιατί θα έχουμε χάσει μια σημαντική ευκαιρία.

Η Χρυσή Ολυμπιονίκης έκανε το χρέος της όχι μόνο προς τις υπόλοιπες γυναίκες, αλλά προς ολόκληρη την κοινωνία ανοίγοντας μια συζήτηση που οφείλαμε να έχουμε διεξαγάγει προ πολλού. Τώρα, η Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει όσα καταγγέλλουν τόσο οι αθλήτριες όσο κι οι φοιτήτριες του ΑΠΘ, ενώ η δημόσια σφαίρα να ολοκληρώσει αυτή την κουβέντα χωρίς τα μέλη της να περιχαρακώνονται πίσω από το φύλο τους.

Στον πυρήνα του ελληνικού #ΜeΤoo βρίσκεται ένα συστημικό πρόβλημα που αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες – η κατάχρηση εξουσίας. Η καθεμία κι ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα κάποιου ο οποίος εκμεταλλεύεται τη θέση του, την κουλτούρα της συγκάλυψης και τον φόβο προκειμένου τελικά να εκμεταλλευτεί έναν συνάνθρωπό του.

Δεν κινδυνεύουν μόνο οι κόρες, οι γυναίκες, οι φίλες ή οι σύντροφοι των ανδρών από τέτοια άτομα, απειλούνται κι οι ίδιοι. Γι’ αυτό χρωστάμε όλοι μαζί να φτάσουμε μέχρι το τέλος του το κίνημα που ξεκίνησε η Μπεκατώρου.