Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πρόσφυγες και Ελληνες, που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό της πόλης. Συστήνουν «μεικτές» ομάδες δράσης με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις πληγωμένες γειτονιές του κέντρου και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των κατοίκων για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Η αρχή γίνεται αύριο, στις 8 το απόγευμα, καθώς οι «Foodies», μια ομάδα ντόπιων και μεταναστών που κατοικούν στα Κάτω Πατήσια και στον Αγιο Ελευθέριο, θα μαγειρέψουν από κοινού ετοιμάζοντας διάσημα πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας. Το πολυπολιτισμικό μαγείρεμα θα γίνει online - λόγω της πανδημίας -, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα, επικεντρώνοντας κάθε φορά σε μια διαφορετική κουλτούρα ώστε να αντανακλάται η διαφορετική προέλευση των συμμετεχόντων. Ολα αυτά στο πλαίσιο του Co-Athens, την ευθύνη του οποίου έχει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), υπό τον συντονισμό του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo.
Μέσω Zoom. Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» οι διοργανωτές της δράσης, η οποία στοχεύει στην αλληλεπίδραση, στην πολιτισμική ανταλλαγή και στην κατάκτηση δεξιοτήτων από τους πρόσφυγες, στο αυριανό μαγείρεμα θα συμμετάσχουν «14 κάτοικοι της Αθήνας, ελληνικής και προσφυγικής καταγωγής». Ολοι τους θα συνδεθούν ταυτόχρονα στην πλατφόρμα Zoom, ενώ «η ομάδα "Foodies" θα τους μάθει να μαγειρεύουν μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα της συριακής και μεσανατολικής κουζίνας, όπως σαλάτα φατούς, μπαμπά γκανούς, μουταμπάλ και φαλάφελ, ενώ θα τους καθοδηγεί κατά την εκτέλεση των συνταγών. Μία ώρα πριν από την έναρξη του event οι συμμετέχοντες θα έχουν παραλάβει στο σπίτι τους τα υλικά που χρειάζονται και μαζί με αυτά ένα αναμνηστικό για τη συμμετοχή τους το οποίο θα τους βοηθήσει να υιοθετήσουν συνήθειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Στο τέλος της δράσης θα δοκιμάσουν όλοι μαζί τα αποτελέσματα της μαγειρικής τους συνοδεία μουσικής».
Την ιδέα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχαν οι έλληνες εμπνευστές του εστιατορίου Zaatar στην Κυψέλη, το οποίο διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου πρόσφυγες. Η ομάδα συστήνεται μέσα από το όνομά της: «Ζaatar», αναφέρουν, «ονομάζεται ένα μείγμα μπαχαρικών το οποίο χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής. Οπως λοιπόν τα μπαχαρικά συνδυάζονται όλα μαζί για να κάνουν πιο νόστιμο το φαγητό, έτσι και εμείς πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, με διαφορετικές δεξιότητες και ενδιαφέροντα, μπορούν να εμπλουτίσουν ο ένας τον άλλον» λένε.
Η κουζίνα των «Foodies» αποτελεί μία από τις εννέα δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με τη συμμετοχή 50 προσφύγων και δεκάδων Ελλήνων στο πλαίσιο του Co-Athens. Οι δράσεις αποφασίστηκαν έπειτα από προτάσεις πολιτών προς τον Δήμο Αθηναίων.
Ενταξη. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος της ΕΑΤΑ και εντεταλμένη σύμβουλος για το Προσφυγικό στον Δήμο Αθηναίων, εξηγεί πως πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν υλοποιείται για τους πρόσφυγες αλλά μαζί με τους πρόσφυγες. Αγκαλιάζει ζητήματα που αφορούν ολόκληρες γειτονιές και δίνει την ευκαιρία σε μετανάστες που αναζητούν τον βηματισμό τους να ενταχθούν σε ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες που αφορούν τον τόπο όπου κατοικούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η προσπάθεια δημιουργίας μιας πρότυπης κοινότητας βασισμένης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας στον Κεραμεικό, στο Μεταξουργείο και στον Κολωνό με τη συμμετοχή προσφύγων, αλλά και η μετατροπή ενός ανενεργού γηπέδου στα Κάτω Πατήσια σε γήπεδο 5Χ5 για εφήβους και ενηλίκους. «Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για να πετύχει η ένταξη ατόμων από περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες είναι όχι οι φιλανθρωπικές δράσεις προς αυτές τις ομάδες αλλά το να τις συμπεριλαμβάνουμε στη ζωή της πόλης» λέει η Μελίνα Δασκαλάκη. «Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόσφυγες που έχουν περάσει από κάποια στάδια - όπως μαθήματα ελληνικών, σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων ή έχουν βρει ένα σπίτι - συνεργάζονται με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που ούτως ή άλλως ανέπτυσσαν δράση στην Αθήνα, αυτή τη φορά όχι ως ωφελούμενοι αλλά ως συμμέτοχοι προσφέροντας στη γειτονιά τους. Ετσι τους παρέχεται και η δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις που μπορούν να τους βοηθήσουν να ενταχθούν οικονομικά και επαγγελματικά στην πόλη».