Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
1Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μελετών ασφαλείας του πρώτου εμβολίου, που ήδη έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Εγκρισης Φαρμάκων και Προϊόντων Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνουν ότι είναι ασφαλές. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ίδια όπως με αλλά εγκεκριμένα εμβόλια, με συμμετοχή περισσότερων από 40.000 εθελοντές. Η διαφορά ήταν ότι όλα έγινα σε συντομότερο χρονικό διάστημα αλλά με απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών και ακαδημαϊκών κέντρων. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε μια πανδημία με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και γενικότερα στη ζωή των ανθρώπων. Συνεπώς, δεν έχω αμφιβολίες για την ασφάλεια, ειδικά όταν τύχουν και της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών Ευρώπης και ΗΠΑ. Αντίστοιχα, πιστεύω ότι και τα άλλα εμβόλια που θα εγκριθούν θα έχουν την ίδια ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
2Για τα άτομα άνω των 65 ετών υπάρχουν δεδομένα από τις μελέτες, όμως γνωρίζουμε την πιθανότητα μικρότερης αποτελεσματικότητας σε υπερηλίκους, αλλά το ίδιο συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. Παρ' όλα αυτά, οι πιθανότητες είναι μάλλον μικρές. Σε ό,τι αφορά ασθενείς ανοσοκατεσταλμένους ο κίνδυνος βαριάς νόσου και θανάτου εάν νοσήσουν από Covid είναι μεγάλος, ενώ απαγορεύσεις ισχύουν για εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους ιούς όπως έρπητας και ιλαράς. Σε κάθε περίπτωση, σταθμίζοντας το κόστος / όφελος για ειδικές ομάδες, μάλλον πρέπει να εμβολιασθούν.
3Ακολουθώ τις συστάσεις των επισήμων οργανισμών όπως WHO, FDA, EMA, ACIP, επομένως θα κάνω το εμβόλιο για να προφυλαχθώ από μια σοβαρή νόσηση που μπορεί να μου προκαλέσει ο ιός, ειδικά επειδή είμαι γιατρός και έχω ευθύνη και να μη μολυνθώ και να μη μεταδώσω σε άλλους. Συστήνω στον γενικό πληθυσμό να εμβολιασθεί όταν το εμβόλιο λάβει έγκριση από τις Ρυθμιστικές Αρχές. Είναι παράλογο να πιστέψει κανείς ότι όλοι οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί ωθούν τον κόσμο σε μη ασφαλείς πρακτικές. Μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε το δεύτερο ισχυρότατο κύμα της πανδημίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος του τρίτου.
Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης MD.PhD είναι Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες