Είμαστε όλοι Γάλλοι. Είμαστε όλοι Γάλλοι όχι γιατί απλά στηρίζουμε μια σύμμαχο χώρα. Ούτε διότι έτυχε να γειτονεύουμε με μια χώρα που ο ηγέτης της καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία και προσπαθεί να ηγηθεί ενός θρησκευτικού πολέμου.

Είμαστε όλοι Γάλλοι για λόγους πιο σημαντικούς από τις διμερείς σχέσεις ή τα παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα. Είμαστε όλοι Γάλλοι πρωτίστως επειδή μοιραζόμαστε με τους κατοίκους του Παρισιού, της Νίκαιας και των υπόλοιπων γαλλικών πόλεων έναν κοινό τρόπο ζωής, τον ευρωπαϊκό.

Μας ενώνουν οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε το μεγαλύτερο πολιτικό θαύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μια ένωση κρατών που δηλώνουν τη συνταγματική τους πίστη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, την ισότητα, το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η προσήλωση σε αυτά τα ιδεώδη – και φυσικά στην καθημερινή εφαρμογή τους στην πράξη – είναι η μεγαλύτερη δύναμη τόσο της ΕΕ όσο και του κάθε κράτους-μέλους της ξεχωριστά.

Γι’ αυτό όσες φορές κι αν φωνάξει κάποιος «Αλάχου Ακμπάρ» πριν από μια στυγνή δολοφονία σε έδαφος της ηπείρου μας δεν θα κατορθώσει ποτέ να κερδίσει την τζιχάντ που έχει κηρύξει. Η ισλαμιστική τρομοκρατία – όπως και οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατία  – δεν πρόκειται να νικήσει εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Τα πλήγματα που προκαλούν αυτές οι επιθέσεις μπορεί να είναι βαριά, αλλά η ίδια η ιστορία της Ευρώπης αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη πως έχουμε το σθένος να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτά. Χάρη στην απαρέγκλιτη προσήλωση στις αξίες που ενστερνιζόμαστε. Με όπλο τον διάλογο, όχι τα μαχαίρια ή τη ρητορική του μίσους. Είμαστε όλοι Γάλλοι επειδή είμαστε όλοι Ευρωπαίοι.