Κατά τη διάρκεια της χθεσινής καθιερωμένης ενημέρωσης για τον Covid-19 ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 961 νέα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα, αριθμός δηλαδή διπλάσιος από την προηγούμενη εβδομάδα. Για να το πούμε με λιγότερα λόγια, η επιδημία δεν παρουσιάζει απλώς αυξητικές τάσεις. Παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό, τόσο από τις τηλεοπτικές οθόνες όσο και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει τις προάλλες ότι η κυβέρνηση χτυπάει την καμπάνα. Στην πραγματικότητα όμως την χτύπησε τελικά προχθές ανακοινώνοντας μια νέα δέσμη μέτρων περιορισμού της διάδοσης του ιού – τη δεύτερη σε ένα τριήμερο κι ενώ για αρκετές ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τριψήφιος. Απαντες ελπίζουν τα νέα μέτρα να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Ωστόσο, τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα μαρτυρούν μια χαλάρωση εκ μέρους κάθε εμπλεκόμενης πλευράς. Ο δε αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας την επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο.

Ενα δεύτερο κύμα φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών. Οπότε όλοι, πολιτεία και πολίτες, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι δεύτεροι προκειμένου να υπερβούν τον χαλαρό εαυτό τους, ο οποίος επικράτησε του πειθαρχημένου που είχαν αποκαλύψει κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του πρώτου διαστήματος μετά την άρση του λοκντάουν. Η πρώτη ώστε να επιβάλλει μέτρα όχι στο «και πέντε» ή στο «παρά πέντε» αλλά όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Από εδώ και πέρα κρίνονται η ατομική και η συλλογική μας ευθύνη. Ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να τηρεί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής. Η δε κυβέρνηση πρέπει να μη φοβάται να λάβει τις αποφάσεις που οι επιστήμονες της υποδεικνύουν τη στιγμή που εκείνοι τις εισηγούνται. Η πορεία της οικονομίας εξάλλου εξαρτάται κι από τη δημόσια υγεία. Αν δεν προστατευθεί η δεύτερη, κινδυνεύει η πρώτη. Μόνο ακούγοντας τον συναγερμό θα κατορθώσουμε να προστατεύσουμε και τις δύο.