Ολα δείχνουν ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση. Η ελληνοτουρκική ένταση που προκάλεσε ο Ερντογάν και η επιθετική του πολιτική δείχνουν αυτή την ώρα να χαμηλώνουν. Αυτό δεν είναι απλό ούτε αυτονόητο. Οι κινήσεις του τούρκου προέδρου εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό. Κι αυτό θέλει προσοχή.

Οι κινήσεις όμως της ελληνικής κυβέρνησης είναι τούτη την ώρα που έχουν την αξία τους. Κατ’ αρχάς το δύσκολο σκέλος. Η εικόνα αποφασιστικότητας, αποτροπής. Η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, φιλειρηνική. Μα και με κόκκινες γραμμές σε θέματα όπως η εδαφική της κυριαρχία. Η επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων και η εγρήγορση της πολιτικής ηγεσίας απέστειλαν σαφές σήμα σε κάθε πλευρά. Παράλληλα, υπήρξε σε ένταση το δεύτερο σκέλος. Κι αυτό δύσκολο και σύνθετο. Το διπλωματικό σπριντ, οι ζυμώσεις, οι επαφές και τελικώς η αποτελεσματική πίεση που ασκήθηκε στην Αγκυρα από τους συμμάχους. Ούτε στιγμή δεν πήγε χαμένη και ευχόμαστε να μην πάει και το επόμενο διάστημα που πιθανώς η ένταση θα αναζωπυρωθεί. Οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού αλλά και συνολικά της κυβέρνησης απέδωσαν. Ας το κρατήσουμε αυτό έχοντας στον νου μας πως οι προκλήσεις Ερντογάν δεν περνούν απαρατήρητες από διεθνή κέντρα και πόλους εξουσίας.

Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όπου επιζητούμε τη νέα κανονικότητα, την ανάταξη της οικονομίας, ένα βήμα προς τα εμπρός. Το πεδίο για να επιτευχθούν αυτά είναι η ειρήνη. Οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενταθούν άμεσα. Ούτε λεπτό χαμένο!