Το κοινό μυστικό δεν είναι τόσο μυστικό. Η πληγή που προκάλεσε στην αγορά η πανδημία δεν είναι ούτε μικρή ούτε επιφανειακή. Οσο περνάει ο καιρός, αιμορραγεί όλο και περισσότερο. Πλέον τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Κάθε ευκαιρία που περνάει ανεκμετάλλευτη μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις. Ειδικά στον τουρισμό και την εστίαση που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Η κρατική στήριξη είναι βασικό εργαλείο για να επουλωθούν τέτοιες πληγές. Οσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση παρενέβη κάθε φορά που το έκρινε απαραίτητο, ξεπερνώντας ενίοτε τις ιδεολογικές καταβολές της. Σήμερα, μια μέρα μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων, κάθε καθυστέρηση δυσκολεύει τα πράγματα. Ενα νέο πακέτο ενίσχυσης που αφορά την προκαταβολή του φόρου εισοδήματος και την επιστρεπτέα προκαταβολή, μαζί με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, θα αποτελέσουν αναγκαίο στήριγμα για την αγορά. Κάθε βοήθεια είναι σημαντική, καθώς η νέα κρίση δείχνει τα δόντια της νωρίτερα από όσο εκτιμούσαν οι ειδικοί.

Ο χρόνος δεν είναι ποτέ φίλος για τις πληγές που δεν κλείνουν. Η ταχύτητα και η ευελιξία της παρέμβασης, από την άλλη, κρίνουν πολλές φορές την επιτυχία της θεραπείας.