Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι περιορισμοί για τον COVID-19 μπορεί να ελαττώνονται σταδιακά, αλλά η ανησυχία για τις κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές του κόσμου αυξάνεται. Υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας: έχει ήδη ξεκινήσει μια έντονη οικονομική ύφεση και θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη βουτιά από τη δεκαετία του 1930. Oμως, ενώ αυτό το αποτέλεσμα είναι πιθανό, δεν είναι αναπόφευκτο. Για να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ο κόσμος πρέπει να δράσει από κοινού και γρήγορα για να ανανεώσει όλες τις πτυχές των κοινωνιών και των οικονομιών μας, από την εκπαίδευση έως τα κοινωνικά συμβόλαια και τις συνθήκες εργασίας. Κάθε χώρα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα, πρέπει να συμμετέχει και κάθε κλάδος, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην τεχνολογία, πρέπει να μετασχηματιστεί. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε μια «Μεγάλη Επαναφορά» του καπιταλισμού. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ακολουθήσουμε μια μεγάλη επαναφορά, αλλά ο πιο επείγον λόγος είναι ο COVID-19. Eχοντας ήδη οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, η πανδημία αντιπροσωπεύει μία από τις χειρότερες κρίσεις δημόσιας υγείας στην πρόσφατη Iστορία. Και, με τα θύματα να συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, απέχει πολύ από το τέλος.
Η ατζέντα της επανεκκίνησης μπορεί να έχει τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο θα οδηγούσε την αγορά σε πιο δίκαια αποτελέσματα. Για τον σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν τον συντονισμό, για παράδειγμα, στη φορολογική, κανονιστική και φορολογική πολιτική και να αναβαθμίσουν τις εμπορικές συμφωνίες. Η δεύτερη συνιστώσα της θα διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις προωθούν κοινούς στόχους, όπως η ισότητα και η βιωσιμότητα. Η τρίτη και τελική προτεραιότητα της ατζέντας είναι η αξιοποίηση των καινοτομιών της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, της τεχνολογίας, για την υποστήριξη των δημόσιων αγαθών, ιδίως με την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας και της κοινωνίας.
Με τον COVID-19, εταιρείες, πανεπιστήμια και άλλοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη διαγνωστικών, θεραπευτικών και πιθανών εμβολίων, τη δημιουργία κέντρων δοκιμών, τη δημιουργία μηχανισμών για τον εντοπισμό λοιμώξεων και την τηλεϊατρική. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να είναι εφικτό αν γίνονταν παρόμοιες συντονισμένες προσπάθειες σε κάθε τομέα. Ο COVID-19 επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αλλά η τραγωδία δεν χρειάζεται να είναι η μόνη κληρονομιά της. Αντίθετα, η πανδημία αντιπροσωπεύει ένα σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιρίας να προβληματιστούμε, να φανταστούμε και να επαναφέρουμε τον κόσμο μας για να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιές, πιο δίκαιο και με περισσότερη ευημερία μέλλον.
Ο Κλάους Σουάμπ είναι ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ