Οι διατάξεις για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων της χώρας, τις οποίες αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ», περιλαμβάνονται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης με τα νέα μέτρα για την πανδημία.
Επίσης στη νέα ΚΥΑ περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ «κατά παρέκκλιση των κειμενων διατάξεων και ειδικά για το σχολικό έτος 2019-2020, μπορει να παρέχεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα από τη Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 έως και την Τρίτη του Πάσχα, 21 Απριλίου 2020».
Οσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση και απογευματινές δραστηριότητες από τους εργοδότες – επιχειρήσεις δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους».
Ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων από την πλευρά του έχει διευκρινίσει για το θέμα ότι «τα δίδακτρα που αφορούν το βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σχολείων, παραμένουν απαιτητά και αδιαπραγμάτευτα».
Παράλληλα, κρίνοντας ότι το σχολικό έτος θα παραταθεί, έχει αναφέρει ότι «ως προς τις συναφείς υπηρεσίες που δεν είναι δυνατόν να παρέχονται όσο παραμένουν τα σχολεία κλειστά, σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες αυτές θα συνεχίσουν να παρέχονται αν, όπως θεωρείται σχεδόν βέβαιο, παραταθεί το διδακτικό έτος.
Συνεπώς, τελικός συμψηφισμός δεν μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του διδακτικού́ έτους.
Παράλληλα με τη χθεσινή ΚΥΑ της κυβέρνησης ορίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα της προσωρινής απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων η διαδικασία της δημόσιας υποστήριξης των διδακτορικών διατριβών μπορεί να πραγματοποιείται με μεθόδους εξ αποστάσεως επικοινωνίας.







