Ανάμεσα στις παράπλευρες απώλειες του κορωνοϊού πρωτεύουσα θέση έχει η οικονομία. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Θα ήταν αδύνατον να μην πλήξει την οικονομική δραστηριότητα ένας ιός εξαιτίας του οποίου έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό οι μεταφορές προϊόντων πέρα από τις μετακινήσεις των ανθρώπων. Το κραχ στα χρηματιστήρια πριν από δύο ημέρες αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι αγορές έχουν πληγεί και αυτές από τον ιό και την απειλή της πανδημίας.

Η χώρα βγήκε από την οικονομική κρίση για να βρεθεί αντιμέτωπη τώρα με μια κρίση δημόσιας υγείας. Η οικονομική κρίση όμως είναι ακόμη νωπή. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η επιδημία του ιού αυτού. Αμεση εξάλλου θα είναι η επίπτωση στον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται η οικονομία. Κι αυτή δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια σειρά από αναθεωρήσεις τόσο σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα όσο και σε ό,τι αφορά τις τυχόν ελαφρύνσεις.

Η έκταση του κόστους είναι ακόμη άγνωστη. Κανένας δεν μπορεί να το υπολογίσει αφού το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση ωστόσο μπορεί από τώρα να προσανατολιστεί προς τον στόχο. Ο ένας είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν ενός κλίματος που θα δώσει άμεσα ώθηση στην οικονομία. Και ο άλλος δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων.