Ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας είναι εδώ και χρόνια θεσμός. Ο διεθνής αγώνας με το μεγαλύτερο πλήθος συμμετοχών που λαμβάνει χώρα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία κάθε άνοιξη στην πρωτεύουσα είναι για τους πιο νέους η πρώτη τους μεγάλη επαφή με κάτι μεγαλύτερο από το δεκάρι και για αρκετούς παλαιότερους ένα καλό τεστ εν όψει ενός ανοιξιάτικου μαραθωνίου. Ενα πολύχρωμο «δρομικό» ποτάμι 21.000 δρομέων προγραμματίζεται να πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας για ένατη συνεχόμενη χρονιά φέτος την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, με διοργανωτές τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Αθηναίων και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής.
Δεν χρησιμοποιούμε τυχαία τη λέξη «προγραμματίζεται»: η επιδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τσουνάμι ακυρώσεων πολλών αθλητικών διοργανώσεων, ως επί το πλείστον στην Ασία, αλλά και πιο κοντά μας. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μαραθώνιος του Τελ Αβίβ αποφάσισε να «κόψει» τις συμμετοχές από το εξωτερικό του Ισραήλ. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Ημί της Αθήνας, οι εγγραφές από το εξωτερικό είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα διαχειριστούν οι υπεύθυνοι τις εξελίξεις.
Ελπίζουμε πάντως ότι όλα θα πάνε καλά, καθώς από εκτός από τους πιο έμπειρους δρομείς, ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας είναι ο ιδανικός αγώνας και για τους αρχάριους δρομείς κάθε ηλικίας, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στους Αγώνες Δρόμου 5.000 μ. και 3.000 μ. γίνονται κοινωνοί μιας μεγάλης γιορτής κατά μήκος των πλέον σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων ενός από τους πιο δημοφιλείς αθλητικούς και πολιτιστικούς τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, της Αθήνας.
Athens HalfMarathon Expo
Στο πλαίσιο του Ημιμαραθωνίου Αθήνας θα λειτουργήσει και φέτος η Athens HalfMarathon Expo, η μεγάλη έκθεση αθλητισμού και τουρισμού η οποία θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Helexpo Μαρούσι από 19-21 Μαρτίου. Στον ίδιο χώρο και τις ίδιες ημέρες θα λειτουργεί και το Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης από όπου θα περάσουν οι 20.000 χιλιάδες και πλέον δρομείς που αναμένεται να εγγραφούν στους αγώνες της διοργάνωσης προκειμένου να παραλάβουν τον αριθμό τους και το απαραίτητο υλικό για τον αγώνα, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και την αθλητική αυτή έκθεση.
Συμμετοχές έως τις 9/3
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τον Ημιμαραθώνιο Δρόμου και τους Αγώνες Δρόμου 5.000 μ. και 3.000 μ. online μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης το αργότερο μέχρι τις 9 Μαρτίου 2020. Σε περίπτωση που τα όρια συμμετοχής ανά αγώνα δρόμου συμπληρωθούν νωρίτερα από τις 9/3, τότε οι εγγραφές για τον συγκεκριμένο αγώνα κλείνουν άμεσα. Παράλληλα με τον 9ο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και τους άλλους αγώνες δρόμου, θα διεξαχθεί και το 11ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Ανδρών - Γυναικών του ΣΕΓΑΣ στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι πρωταθλητές των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων της χώρας.
Γιορτινή ατμόσφαιρα
Σύνταγμα, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Λεωφόρος Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Πατησίων… σε αυτά τα σημεία και τους γύρω δρόμους θα χτυπά η καρδιά της Αθήνας όταν ο 9ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας θα δημιουργήσει γιορτινή ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες δρομείς, καθώς και οι θεατές που θα χειροκροτούν την προσπάθειά τους, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της πρωτεύουσας, από το πρωί της 22ας Μαρτίου μέχρι και τη λήξη των αγώνων, περίπου στις 13:00.
Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 09.00, όταν θα δοθεί η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου Δρόμου (21.100 μ.), στην πλατεία Συντάγματος επί της Λεωφόρου Αμαλίας. Λίγο αργότερα, στις 09.10, θα πάρουν θέση στην εκκίνηση, οι δρομείς που θα αγωνιστούν στον Αγώνα Δρόμου 3 χλμ. επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του σταθμού Μετρό «Ευαγγελισμός». Στις 09:35 θα δοθεί η εκκίνηση του Αγώνα Παιδιών και ΑμΕΑ επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της οδού Ριζάρη και στις 11:45 ολοκληρώνεται η αγωνιστική διαδικασία με την εκκίνηση του μαζικότερου αγώνα της διοργάνωσης, του Αγώνα Δρόμου 5.000 μ. η οποία θα δοθεί από την πλατεία Συντάγματος στη συμβολή των οδών Οθωνος και Μητροπόλεως. Ο τερματισμός όλων των αγώνων θα γίνει μπροστά στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
Καλωσόρισμα της άνοιξης και διαδρομές πολιτισμού
Στόχος κάθε δρομέα είναι πρώτα να τερματίσει και μετά να πετύχει έναν καλό χρόνο. Παίρνει μέρος κυρίως για τη χαρά της συμμετοχής και να χαρεί το πρωινό της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, καλωσορίζοντας τον ερχομό της άνοιξης, μιας και ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας. Συγχρόνως, ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας, καθώς και οι μικρότεροι αγώνες των 3.000 και 5.000 μ. είναι μια μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν δρομείς (αλλά και θεατές) τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Αθήνας, να προσέξουν καλύτερα κτίρια - κοσμήματα που προσπερνούν πολλές φορές βιαστικά στην καθημερινότητα, να προσέξουν λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουν και να αφεθούν στην ομορφιά της αρχιτεκτονικής και της τέχνης μνημείων που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή.
Μερικά από τα σημαντικότερα σημεία των κεντρικών οδών, από όπου θα περάσουν όσοι θα συμμετάσχουν στους αγώνες, αλλά και όσοι θα πάνε στο κέντρο της πόλης για να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των δρομέων, είναι η Βουλή των Ελλήνων, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το Ιλίου Μέλαθρον, η Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το κτίριο «Κωστής Παλαμάς», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αγαλμα του Κολοκοτρώνη και άλλα πολλά μνημεία και κτίρια τα οποία θα τους «τραβήξουν την προσοχή».
Το πανελλήνιο πρωτάθλημα
Από το 2012 όταν ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε τη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, διεξάγεται ταυτόχρονα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου. Παράλληλα με τους ερασιτέχνες δρομείς όλοι οι «επίσημοι» αθλητές και αθλήτριες των μεγάλων αποστάσεων, εγγεγραμμένοι στη δύναμη του ΣΕΓΑΣ, παίρνουν μέρος στον αγώνα με στόχο να κατακτήσουν τη νίκη και να στεφθούν πρωταθλητές στο αγώνισμα. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου είχε διοργανωθεί επισήμως στη χώρα μας για πρώτη φορά το 1996 και επαναλήφθηκε το 1997 στη διαδρομή Μαραθώνας - Πικέρμι. Στη συνέχεια και για δεκαπέντε χρόνια δεν διεξήχθη μέχρι το 2012 οπότε εντάχθηκε στο οργανωτικό πλαίσιο του Διεθνούς Ημιμαραθωνίου Αθήνας. Εκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο δίνοντας αγωνιστικές ευκαιρίες στους επίσημους αθλητές και αθλήτριες των μεγάλων αποστάσεων. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα εκτός των άλλων είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία για την προετοιμασία των αθλητών και αθλητριών για τη συμμετοχή τους στα διεθνή Πρωταθλήματα Μαραθωνίου της κάθε χρονιάς.
Τα ρεκόρ
Οι καλύτερες επιδόσεις στον αγώνα και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα:
* Ανδρες: 1:08.04, Παναγιώτης Καραΐσκος (Πανελλήνιος ΓΣ), 2019
* Γυναίκες: 1:16.57, Ράνια Ρεμπούλη (ΓΣ Νέων Λέρου), 2016
Οι καλύτερες ελληνικές επιδόσεις όλων των εποχών στα 21,1 χλμ:
* Ανδρες: 1:03.04, Σπύρος Ανδριόπουλος, Παλέρμο, Ιταλία, 1988
* Γυναίκες: 1:11.52, Ράνια Ρεμπούλη, Αμστερνταμ, Ολλανδία, 2016