Εχουν γραφτεί πολλά για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για την παιδεία της. Για τη μαχητικότητά της. Για τις οικολογικές της ευαισθησίες. Για το φύλο της, φυσικά. Δεν έχει αναδειχθεί όμως εξίσου μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς της: η σεμνότητα.

Η γυναίκα που ενημερώθηκε χθες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Βουλής για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα της χώρας ήταν μια διαφορετική παρουσία από αυτές που έχουμε συνηθίσει σε αυτές τις θέσεις. Εμφανώς συγκινημένη, άκουσε ότι η ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της έτυχε ευρύτατης αποδοχής σε μια περίοδο που στο εσωτερικό εμπεδώνεται μια πορεία κανονικότητας και στο εξωτερικό οξύνεται η εξ ανατολών προκλητικότητα. Η απάντησή της ήταν σύντομη, περιεκτική και βαθύτατα πολιτική.

Μέσα σε λίγες φράσεις, χωρίς στόμφο, αρχαιολατρία και πομπώδεις εκφράσεις, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρουσίασε το όραμά της για τη νέα Ελλάδα που υπόσχεται και ο Πρωθυπουργός. Μίλησε εκτός κειμένου για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα (οικονομική κρίση, κλιματική αλλαγή, υποχώρηση του κράτους δικαίου, ανισότητες) και για τις προτεραιότητες της χώρας (εμπέδωση ενός κλίματος ηρεμίας, οικονομική ανάπτυξη, αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό, προστασία των αδυνάμων και, φυσικά, διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων). Εδειξε προσγειωμένη, μετρημένη και με απόλυτη επίγνωση των ευθυνών της.

Η νέα Πρόεδρος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις πριν ακόμη αναλάβει το αξίωμά της. Αν επιδείξει την ίδια στάση στη διάρκεια της θητείας της – και όλα δείχνουν ότι θα το πράξει – η επιτυχία της είναι εξασφαλισμένη.