Κοινοτικά κονδύλια και δάνεια ύψους 3,7-4,4 δισ. ευρώ για επενδύσεις ανάπτυξης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας όπου θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα.

Τα χρήματα αυτά δημιουργούν επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής της Φλώρινας, της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης που στηρίχθηκαν όλα τα χρόνια στις λιγνιτικές μονάδες.

Τα χρήματα και τις πηγές τους που μπορεί να διεκδικήσει η χώρα μας περιέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Αθήνα 9.84.

Σύμφωνα με όσα είπε, «η Ελλάδα προτείνεται να λάβει περίπου 300 εκατ. ευρώ  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να «παντρευτούν» με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ (Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους). Ετσι, υπολογίζεται να φτάσουμε – όσον αφορά τη συνεισφορά του πρώτου πυλώνα – σε ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. – 1,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα» περιέγραψε και συνέχισε:

«Στον ίδιο σχεδιασμό θα πρέπει να βάλουμε τον δεύτερο πυλώνα, με επίκεντρο το πρόγραμμα InvestEU, το διάδοχο του λεγόμενου Ταμείου Γιούνκερ για την περίοδο 2021-2027. Εκεί προσβλέπουμε σε χρηματοδοτήσεις της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ τουλάχιστον, ίσως να πάρουμε και περισσότερα, με δεδομένο και το ότι η Ελλάδα είχε υψηλή απορροφητικότητα από το Ταμείο Γιούνκερ».

Εξάλλου, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «προσβλέπουμε σε ποσό 1-1,2 δισ. ευρώ για δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.  

Συνολικά, στο πακέτο αυτό προσφέρεται η δυνατότητα για επενδύσεις – και στους τρεις πυλώνες που προανέφερα – της τάξης των 3,7-4,4 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, αν κάνουμε τους υπολογισμούς για τα χρήματα που παίρνει η Ελλάδα ανά θέση εργασίας στα ορυχεία, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη με ποσό που αντιστοιχεί σε 73.400 ευρώ ανά εργαζόμενο. Είναι ένα πολύ καλό πακέτο αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και έχουμε ολοκληρωμένα projects προς χρηματοδότηση».