Κάθε μέτρο που στοχεύει στον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού υψηλής ειδίκευσης και επιστημονικής εμπειρίας είναι ευπρόσδεκτο. Κανένα μέτρο όμως δεν πρόκειται να αποδώσει όταν είναι αποσπασματικό και έχει στοιχεία εντυπωσιασμού. Και η πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση, με αμοιβές 3.000 ευρώ τα οποία θα επιδοτεί η ίδια, έχει δυστυχώς και αποσπασματικό χαρακτήρα, ενώ φαίνεται να μην πείθει τους έλληνες επιστήμονες που άφησαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, όπως δηλώνουν οι ίδιοι στα «ΝΕΑ».

Αντιλαμβάνεται βεβαίως κανείς πως η κυβέρνηση κατέφυγε σε ένα απλό στην υλοποίησή του μέτρο ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί άμεσα. Θα όφειλε ωστόσο να συνοδεύσει την εξαγγελία με έναν ευρύτερο σχεδιασμό, στον οποίο θα είχε να συμβάλει πολλά η διεθνής εμπειρία: χώρες όπως η Ολλανδία έχουν εκπονήσει προγράμματα προκειμένου να προσελκύσουν στα πάτρια εδάφη πολίτες τους με υψηλή ειδίκευση που εργάζονται στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση θα όφειλε να έχει προετοιμαστεί ήδη για τη μάχη του rebrain. Είναι η μάχη που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί εάν λάβει κανείς υπόψη του πως η αιμορραγία των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό διαπιστώνεται την ώρα που η χώρα υποφέρει από δημογραφική συρρίκνωση. Ο επαναπατρισμός ελλήνων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους σπούδασαν στα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι επομένως απαραίτητος και στο πλαίσιο της μάχης για την αναστροφή αυτών των αρνητικών δημογραφικών τάσεων που καταγράφονται στη χώρα μας. Αρκεί βεβαίως να καλλιεργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον.