Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είθισται στην πολιτική αντιπαράθεση ή στην ευρύτερη δημόσια συζήτηση να φωτίζεται περισσότερο η εύπεπτη όψη των πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία κάθε πολιτική πρωτοβουλία υποκρύπτει σκοπιμότητες, υστερόβουλους σχεδιασμούς και συνωμοσίες.
Ο εκλογικός νόμος είναι θεμελιώδες στοιχείο του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος. Δεν χωρά ούτε παιχνίδια ούτε σκοπιμότητες. Η αλλαγή του νόμου και η κατάργηση της απλής αναλογικής αποτέλεσαν βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Ο λόγος είναι απλός: δεδομένης της παντελούς έλλειψης κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, πίσω από τον κατ' επίφαση αναλογικότερο εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται η πρόθεση να παρεμποδιστεί ο σχηματισμός ισχυρών κυβερνήσεων. Αυτό θα αποκαταστήσουμε: Με βάση την αντιπροσωπευτικότητα, ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει τον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων και την πολιτική σταθερότητα, με κατώφλι την περιοχή ποσοστού ψήφων 40%, όπως έχει προδιαγράψει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Είναι αυτονόητο ότι σε κάθε μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία - με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού - η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Αυτή όμως η αυτονόητη δημοκρατική πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης δεν πρέπει να παρερμηνευθεί και να προσλάβει διαστάσεις παζαριού για τον χρόνο εφαρμογής του νέου νόμου. Για τον λόγο αυτόν, ο νέος εκλογικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους, σε έναν ουδέτερο και κάθε άλλο παρά εκλογικό πολιτικό χρόνο. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο, σε ουδέτερο χρόνο καταθέσαμε σειρά σημαντικών διατάξεων για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, που επιλύουν πολλά προβλήματα αλλά, ταυτόχρονα, επιταχύνουν την έκδοση και ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της κάλπης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αντιληφθεί ότι ο εκλογικός νόμος, θεσμικά, ως στοιχείο λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος αλλά και ως σημείο πολιτικής σταθερότητας, δεν προσφέρεται για εργαλειακή αξιοποίηση και όποιος το επιχειρήσει κάθε άλλο παρά καλές υπηρεσίες θα προσφέρει στη χώρα και τη δημοκρατία.
Ηδη, με τα καλύτερα από τους στόχους αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον αναπτυξιακό νόμο, το φορολογικό νομοσχέδιο, ακόμα και το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλάζει η ατμόσφαιρα στην κοινωνία και την οικονομία. Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες η κυβέρνηση έχει ψηφίσει περίπου 30 νομοσχέδια και με τον τρόπο αυτόν έχει καταφέρει να σκιαγραφήσει το πώς βλέπει την Ελλάδα της επόμενης ημέρας της κρίσης. Εχουμε μπροστά μας 44 μήνες σκληρής δουλειάς, που μας έχουν αναθέσει οι πολίτες. Η οικονομία και οι επενδυτές απαιτούν σταθερότητα. Είναι ο μόνος δρόμος για να πετύχει η Ελλάδα.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τις Εκλογές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση