Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πώς θα ορίζαμε, άραγε, την απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα; Aν, φέρ' ειπείν, γινόταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων ένα περίπτερο που βούλιαξε στο πεζοδρόμιο, όπως το μακρινό 1997. Προς το παρόν, λοιπόν, έχουμε επιστρέψει μερικώς στην περιλάλητη κανονικότητα, μιας και στο περιστύλιο της Βουλής, ελλείψει σκληρής επικαιρότητας, οι εθνοπατέρες ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν εκτιμήσεις και φήμες για το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για να είμαστε δίκαιοι, η σεναριολογία - αγαπημένο σπορ εκείνων που κάθονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα και τα δημοσιογραφικά γραφεία - έχει ξεκινήσει πολύ πριν, αλλά μια παράγραφος από την προχθεσινή πρωθυπουργική ομιλία στο φινάλε της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης έδωσε σε βουλευτές και λοιπούς άλλοθι ώστε να επανέλθουν δριμύτεροι.
Ορισμένοι δε με ακόμη πιο - για να το πούμε κομψά - ευφάνταστες ιδέες για τον επόμενο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα. Οι συγκεκριμένες ιδέες βέβαια ίσως προκλήθηκαν κι από μια χθεσινή δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Θέμα fm. «Τα πολιτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα» απεφάνθη - μιλώντας «σιβυλλικά», όπως είπε - για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και την επικείμενη πρωθυπουργική πρόταση.
Τι διάβασαν πίσω από τις λέξεις
«Πιστεύετε πραγματικά, κ. Τσίπρα, ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία που θα εκλέξει ΠτΔ με σχετική πλειοψηφία και θα αντέξει εδώ μέσα; Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μπορεί να απεμπλέξει τη διαδικασία με την πρόωρη διάλυση της Βουλής» είπε προχθές ο Μητσοτάκης. Και συμπλήρωσε ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής που θεσμοθετήθηκε «δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση». Κάποιοι διάβασαν πίσω από τις παραπάνω λέξεις τα χαρακτηριστικά που θα έχει η υποψηφιότητα στην οποία θα καταλήξει. Το βασικότερο όλων πως θα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο που θα προκαλέσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ει δυνατόν και τη συριζαϊκή συναίνεση.
Εξού και το ένα σενάριο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του κοινοβουλίου είναι ότι προχθές κάηκε μια υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά ή Κώστα Καραμανλή, αφού αμφότερες κρίνονται ως καθαρά κομματικές και δύσκολα θα έπειθαν έναν κεντροαριστερό να τις στηρίξει. Το Κίνημα Αλλαγής, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα ψηφίσει μόνο κάποιον ή κάποια που θα προέρχεται από την προοδευτική παράταξη.
Σύμφωνα με μια άλλη υπόθεση εργασίας έχουν ήδη μειωθεί εξαιρετικά οι πιθανότητες να προταθεί η ανανέωση της θητείας του νυν ΠτΔ, παρότι οι του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός πρόεδρος - ίσως επιχειρώντας να δημιουργήσουν και εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ, χαϊδεύοντας τα αυτιά των λεγόμενων καραμανλικών. Η αλήθεια είναι πως η μητσοτακική στάση στην προεδρική εκλογή του 2015 αφήνει μικρά περιθώρια στον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση χωρίς να αυτοαναιρείται.
Τι ακούγεται στα πηγαδάκια
Σε μερικά γαλάζια πηγαδάκια ακούγονται πια και δύο ονόματα που δεν είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, του Σταύρου Δήμα και του Απόστολου Δοξιάδη. Το επιχείρημα όσων ενστερνίζονται το σενάριο για τον δεύτερο είναι ότι μια τέτοια πιθανότητα θα δικαιολογούσε την τοποθέτησή του στο πλευρό της εθνικής συντονίστριας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα Ειρήνης Αγαπηδάκη, που παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Αυτοί που μιλούν για τον Δήμα, πάλι, διατείνονται ότι θα εξασφάλιζε τη συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής, αφού το 2014 τον είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Ξεχνούν μάλλον ότι δεν πληροί την κυριότερη προϋπόθεση που θέτουν οι κεντροαριστεροί, δεν ανήκει στον χώρο τους. Ή ότι τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσαν.
Στη λίστα με τις υποθέσεις συμπεριλαμβάνονται καιρό τώρα ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος. Οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού, αν και δηλώνουν πως δεν γνωρίζει κανείς τι σκέφτεται εκείνος, δεν αρνούνται ότι βλέπει πολύ θετικά μια γυναικεία υποψηφιότητα. Σε αυτή τη σεναριακή συζήτηση έχει επανέλθει και το όνομα της Γιάννας Αγγελοπούλου, με το σκεπτικό ότι από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα μπορεί να προΐσταται και του προγραμματισμού για την «Ελλάδα 2021». Ηδη έχουν κυκλοφορήσει τα ονόματα των Αννας Διαμαντοπούλου, Μαρίας Δαμανάκη και Μαρίας Ευθυμίου. Η πρώτη έχει, ωστόσο, φροντίσει να το αρνηθεί δημοσίως. Πλέον, πάντως, ακούγεται έντονα κι εκείνο της προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Οσοι αποπειρώνται να ερμηνεύσουν τις μητσοτακικές βουλές επιμένουν ότι ο Πρωθυπουργός αναζητά την υποψηφιότητα που θα χαρακτηριστεί κίνηση ματ. Την επιλογή, δηλαδή, στην οποία δεν θα μπορέσουν να πουν «όχι» ούτε οι διάφορες φυλές του κόμματός του, ούτε το Κίνημα Αλλαγής, και παράλληλα θα δυσκολευθούν πολύ να δικαιολογήσουν μια άρνησή τους οι συριζαίοι. Θα χρειαστεί όντως τον καθαρό αέρα του βουνού για να βρει αυτό το πρόσωπο ο Μητσοτάκης.