Το μήνυμα έχει έρθει από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης και είναι σαφές: Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Το μήνυμα λέει ακόμη πως ζητούν απτά και άμεσα αποτελέσματα και όχι μόνο εξαγγελίες περί αποσυμφόρησης των δομών. Λύση δεν συνιστούν ασφαλώς οι εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων από μερικές δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

Το πρόβλημα σήμερα βρίσκεται στο Βαθύ της Σάμου όπου η τοπική υποδομή φιλοξενεί 7.000 αντί για 600 ανθρώπους. Βρίσκεται σε έναν καταυλισμό που μπορεί να μην τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας όσο εκείνος της Μόριας, αλλά επικρατούν οι ίδιες απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υποφέρουν, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται δικαίως σε αναβρασμό ζητώντας το αυτονόητο: να αποσυμφορηθεί το νησί τους με τη μεταφορά ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε άλλες υποδομές.

Αν οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση άμεσα και απτά αποτελέσματα, είναι και επειδή διακριβώνουν ότι παραβιάζονται βασικές αρχές του ανθρωπισμού. Ούτε οι νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου θέλουν να βλέπουν να μετατρέπονται τα νησιά τους σε αποθήκες ψυχών, ούτε οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι σχετικά με όσα βλέπουν να βιώνουν ημεδαποί και αλλοδαποί στις μαρτυρικές αυτές περιοχές.

Η άμεση αντιμετώπιση βάσει οργανωμένου σχεδίου είναι η μόνη απάντηση σε ένα πρόβλημα που συνεχώς παροξύνεται.