Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η διαρκής μέριμνα της Πολιτείας να αναζητά κάθε τρόπο ώστε να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, κανονικά θα έπρεπε να διαπερνά οριζοντίως όλα τα κόμματα. Δηλαδή, τι πιο λογικό από το να θεωρούνταν δεδομένη η ευρεία πολιτική σύγκλιση στην ανάγκη να ικανοποιηθεί η συνταγματική επιταγή για την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, στο αυτονόητο δικαίωμά τους. Από εκεί και πέρα, ο τρόπος, όντως, θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διεξοδικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αφού τα παραδείγματα και η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια.
Είναι ενδεικτικό ότι στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, το 25% των γερμανών πολιτών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που λιγότεροι από 12.000 πολίτες προσήλθαν τελικά στα προξενεία προκειμένου να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι επερχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εδράζονται στη διευκόλυνση όλων όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ασκήσουν από τον τόπο που διαμένουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επιλέγοντας είτε την επιστολική ψήφο είτε την αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε πρεσβείες, προξενεία και άλλους δημόσιους χώρους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, αν τώρα χαθεί η ευκαιρία εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2023, χάθηκε για πάντα.
Σύμφωνα με το International Institute for Democracy and Electoral Assistance, 115 χώρες, δηλαδή περισσότερες από τις μισές δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέπουν την ψηφοφορία των κατοίκων του εξωτερικού στις εκλογές. Από αυτές, οι 41 είναι ευρωπαϊκές. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία αν και υπάρχει πρόβλεψη για ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού, εντούτοις δεν εφαρμόζεται.
Οσον αφορά την επιστολική ψήφο, εφαρμόζεται ευρέως στις ευρωπαϊκές χώρες, είτε αποκλειστικά (Αυστρία, Βοσνία, Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ελβετία), είτε εναλλακτικά σε συνδυασμό με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού (Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία).
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με ευρεία πολιτική συναίνεση, να παράσχει στους Ελληνες που βρίσκονται εκτός επικράτειας το αυτονόητο δικαίωμά τους να ψηφίζουν. Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στη χώρα μας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το οφείλουμε σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα μας λόγω της κρίσης, σε εκείνους που σπουδάζουν και διακρίνονται σε όλον τον κόσμο, το οφείλουμε σε όλους τους Ελληνες του εξωτερικού. Το οφείλουμε, κυρίως, όμως, στη δημοκρατία.
Ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι υφυπουργός Εσωτερικών,
αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση και τις Εκλογές