Το σχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» έρχεται να αποκαταστήσει μια διπλή αδικία. Από τη μία πλευρά, δεν νοείται πολίτες πoυ έχουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και διαβιούν στο εξωτερικό είτε μόνιμα είτε προσωρινά, να στερούνται το ιερό δικαίωμα στην ψήφο. Από την άλλη, δεν νοείται ένα σύγχρονο κράτος να μην παρέχει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, σε αντίθεση με πλείστα όσα κράτη στον κόσμο. Με απλά λόγια, δεν καταπατάται μόνο ένα δικαίωμα. Εκτίθεται και η χώρα μας.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να τύχει της στήριξης όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων. Μικροκομματικοί υπολογισμοί και μικροπολιτικές τακτικές δεν χωρούν σε αυτήν την περίπτωση. Χιλιάδες συμπολίτες μας που έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία χρόνια προς αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, σταδιοδρομούν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχουν κάθε δικαίωμα να εκφραστούν με την ψήφο τους. Θα ήταν ευχής έργο εξάλλου να επιστρέψουν πολλοί από αυτούς στην Ελλάδα για να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της χώρας. Είναι πάρα πολλοί επίσης αυτοί που το επιθυμούν. Θα πρέπει συνεπώς να έχουν λόγο για το μέλλον της.

Η παροχή αυτού του δικαιώματος είναι ένα χρέος που η πολιτεία όφειλε να έχει αναγνωρίσει στους ξενιτεμένους πολίτες της εδώ και χρόνια. Είναι και γι’ αυτόν τον λόγο που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σκεφτούν γενναιόδωρα. Και κυρίως δημοκρατικά.