Η προηγούμενη κυβέρνηση επέδειξε ανεξήγητη σπουδή στην ψήφιση του αναθεωρημένου Ποινικού Κώδικα. Σπουδή που έχει επιπτώσεις, όπως αποδεικνύεται από τη σύγχυση που έχουν προκαλέσει ορισμένες διατάξεις του στις αρχές τήρησης της νομιμότητας. Η σύγχυση αυτή δυσχεραίνει το έργο της Αστυνομίας. Από το σχετικό έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», οι διωκτικές Αρχές δεν ξέρουν εάν μπορούν ή δεν μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους σε υπόπτους χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας.

Ο εκσυγχρονισμός του Ποινικού Κώδικα ήταν αναγκαίος. Δεν ήταν απαραίτητη όμως η σπουδή που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση στην ψήφισή του. Αντίθετα, αποδείχθηκε επιζήμια. Για να λειτουργήσει όπως πρέπει, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου έχει ανάγκη από σαφείς κανόνες και όχι από ασάφειες που είτε θα αφήνουν κακοποιά στοιχεία να δρουν ανενόχλητα είτε θα αφήνουν χώρο στην αστυνομική αυθαιρεσία. Είναι χαρακτηριστική για παράδειγμα η απαλοιφή της πρόβλεψης περί διενέργειας σωματικής έρευνας σε γυναίκα από άτομο του ίδιου φύλου.

Δεν επιτρέπεται ένα κράτος που μετρά διακόσια χρόνια ζωής και έχει μακρά νομική παράδοση με εξαιρετικούς νομομαθείς να πέφτει θύμα τέτοιων ασαφειών και συγχύσεων. Πρέπει επομένως τάχιστα να αποκατασταθεί η σαφήνεια στον νέο Ποινικό Κώδικα ώστε να γνωρίζουν άπαντες στις αστυνομικές Αρχές πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Ποια, για παράδειγμα, είναι τα όριά τους στην επιβολή του νόμου και ποιες υποχρεώσεις έχουν απέναντι στους πολίτες.