Η παραδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ πως ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και επομένως θα πρέπει να επανεξεταστεί, δεν θα είχε και τόση σημασία εάν η ίδια παρέμενε επικεφαλής του ΔΝΤ. Είναι, θυμίζουμε, εδώ και δυο χρόνια που το Ταμείο επισημαίνει πως ο στόχος αυτός είναι υπερβολικά υψηλός.

Η Λαγκάρντ όμως πρόκειται να αναλάβει σύντομα τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η δήλωση συνεπώς αποκτά βαρύνουσα σημασία, γιατί σημαίνει πως διευρύνεται ο κύκλος των θεσμών που αναγνωρίζουν πως τόσο υψηλά πλεονάσματα θα κρατήσουν καθηλωμένη την ελληνική οικονομία, όπως θα κρατούσαν καθηλωμένη και οποιαδήποτε άλλη οικονομία του κόσμου. Αυξάνονται ως εκ τούτου οι πιθανότητες να διορθωθεί ο στόχος προς τα κάτω – ή ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για 1,5% με 2%.

Η παραδοχή αυτή μας υπενθυμίζει πως το κύμα του λαϊκισμού σάρωσε τη χώρα μας και επειδή βρήκε πρόσφορο έδαφος σε υπερβολικές απαιτήσεις εκ μέρους των δανειστών. Η λογική δεν χάθηκε μόνο εδώ. Χάθηκε και εκεί όπου κυριάρχησε η ιδέα πως η χώρα μας πρέπει να τιμωρηθεί με μέτρα που είναι βέβαιο πως στις χώρες των αυτόκλητων τιμωρών θα είχαν προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό χάος απ’ ό,τι στη δική μας.

Το παρελθόν αυτό πρέπει να γίνει μάθημα για το μέλλον. Η λογική πρέπει να επιστρέψει. Αλλά πρέπει να επιστρέψει παντού.