Η αλλαγή ηγεσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκει αντιμέτωπη την ήπειρό μας με μια σειρά από νέες προκλήσεις. Είναι κάτι που υπενθυμίζει το ινστιτούτο Bruegel χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτές τις νέες προκλήσεις «επείγουσες». Είναι επείγον, λέει απευθυνόμενο στους εν αναμονή ηγέτες, να προετοιμαστεί η Ενωση για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης, να προωθήσει τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, αλλά και να διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Πέρα όμως από αυτό το τρίπτυχο, επισημαίνει και κάτι ακόμη. Η δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει, είναι ασφαλώς κομβικής σημασίας. Προσοχή όμως στους άκαμπτους κανόνες.

Είναι αυτή η επιμονή στους άκαμπτους κανόνες που έθρεψε τα τελευταία χρόνια το τέρας του λαϊκισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία από αυτήν την άποψη ότι το τέρας θα νικηθεί μόνο με τη σωστή διαχείριση των νέων προκλήσεων. Μόνο εάν η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την Κομισιόν έως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις νέες αυτές προκλήσεις με παλιές συνταγές. Μια τέτοια επιμονή δεν προοιωνίζεται μια ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία από αυτή που έζησε η Ευρώπη όταν είδε να αναδύονται λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις που αμφισβήτησαν ευθέως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι συστάσεις του ινστιτούτου επομένως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από εκείνους που θα αναλάβουν τα ηνία της Ευρώπης – και επομένως και τις τύχες μας – τα επόμενα χρόνια. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί παρά να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη αλλά και άλλες μάχες που έχει μπροστά της.