Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σήμερα, όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς είμαι, απαντώ με χιούμορ ότι είμαι καλά αρκεί να αγνοήσω την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Brexit, την κρίση που διέρχονται τα κυριότερα πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου και την απόδοση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Εάν οι καταστάσεις ήταν κανονικές, οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις θα οδηγούσαν τις αγορές σε μεγάλη αύξηση του κόστους ασφάλισης κινδύνου, δεδομένου μάλιστα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2019. Αλλά αυτοί δεν είναι φυσιολογικοί καιροί, κυρίως λόγω της τρέχουσας κατάστασης της νομισματικής πολιτικής. Εδώ πρέπει κανείς να αναρωτηθεί εάν ο Τραμπ κλιμακώνει τις απειλές του για πρόσθετους δασμούς έναντι της Κίνας ως έναν τρόπο να ασκήσει πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων.
Πρόσφατα η Fed μείωσε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης. Κατά την άποψη του Τραμπ - και κατά την άποψη των αγορών - η περικοπή προφανώς δεν ήταν αρκετά μεγάλη.
Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν ο Τραμπ είναι σαν ένας από τους κακούς στις ταινίες του James Bond, επιδιώκοντας να εφαρμόσει ένα μυστικό σχέδιο για παγκόσμια κυριαρχία. Σίγουρα δεν υπάρχει καμία προφανής λογική πίσω από το μεγαλύτερο μέρος αυτών που κάνει. Βεβαίως, όταν πρόκειται για την εξωτερική πολιτική, η λαϊκιστική στάση του μπορεί να αποσκοπεί στο να κάνει κι άλλους παγκόσμιους ηγέτες να ακολουθήσουν παρόμοια συμπεριφορά.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομία. Μπορεί το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ να παραμένει πολύ χαμηλό, αλλά ο κύκλος ανάπτυξης επιβραδύνθηκε και τώρα είναι ολοένα και πιο ευάλωτος. Ακόμη χειρότερα, η αμερικανική οικονομία φαίνεται να εξαρτάται από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τις αποδόσεις των ομολόγων, τις τιμές των μετοχών, την αξία του δολαρίου και τις τιμές των κατοικιών. Η αμερικανική οικονομία θα έχει προβλήματα αν αυτές οι οικονομικές συνθήκες χειροτερέψουν.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτή τη δεκαετία και την επόμενη θα εξαρτηθεί από τους κινέζους και όχι τους αμερικανούς καταναλωτές. Κάποια στιγμή, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχθούν αυτό το γεγονός και να το αναγνωρίσουν ως ευκαιρία. Η άνοδος του κινέζου καταναλωτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών από τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής, εάν η Αμερική σταματούσε να αποτελεί εμπόδιο σε αυτό.
Ο Τζιμ Ο'Νιλ είναι πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Επίσης, είναι πρόεδρος της Chatham House.