Ενα γαλάζιο πάντα θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο (20-22 Ιουλίου),  την Ιθάκη (24-26 Ιουλίου) και την Κεφαλονιά (28-30 Ιουλίου). Δεν πρόκειται για την αιλουρόποδη αρκούδα που απαντάται στην κεντροδυτική και νοτιοδυτική Κίνα με τις χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες γύρω από τα μάτια, τα αυτιά και κατά μήκος του στρογγυλού σώματός της αλλά για το καράβι της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Κατά την άφιξή του στα λιμάνια των προαναφερόμενων νησιών, θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές δράσεις με την ενεργό συμμετοχή τοπικών ομάδων, αλλά και επισκεπτών που θα επικεντρωθούν στην προστασία των θαλασσών που είναι το «σπίτι» πολλών θαλάσσιων ειδών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας, όπως είναι ο φάλαινες, οι μεσογειακές φώκιες και τα δελφίνια.

Το «Blue Panda» ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι από τη Γαλλία στις 29 Μαίου διασχίζοντας όλη τη Μεσόγειο, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η θαλάσσια ζωή της Μεσογείου.

Η προαναφερόμενη δράση, αποτελεί πρωτοβουλία του WWF  (Mediterranean Marine Initiative) και ευθυγραμμίζεται, όπως λένε από την περιβαλλοντική οργάνωση, με το όραμα που έχουν οι επιστήμονες για δημιουργία μιας βιώσιμης «Μπλε Οικονομίας» στην περιοχή της Μεσογείου.

ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ. Τους επόμενους μήνες, το «Blue Panda» θα επισκεφθεί έξι μεσογειακές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο, μεταφέροντας εικόνες από την πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Επιπλέον, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αναλάβουν δράση, ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου.

Τον Ιούνιο το «Blue Panda» πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα στην περιοχή του «Καταφυγίου του Πελάγους», και συγκέντρωσε χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φάλαινες που συναντώνται στην περιοχή, αλλά και να προταθούν μέτρα για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης και των κινδύνων σύγκρουσης των κητωδών με πλοία στην περιοχή.

Το «Blue Panda» σηματοδοτεί μια νέα μεγάλη δράση ενημέρωσης του WWF, που έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που οι πολίτες μπορούν να διαδραματίσουν για την προστασία της Μεσογείου και των θαλασσών μας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς, Δημήτρης Ιμπραήμ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Το διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, το πλοίο θα επισκεφθεί ορισμένες από τις πιο τουριστικές παράκτιες πόλεις της Μεσογείου, όπως το Αρτζεντάριο της Τοσκάνης, η Νίκαια, η Μασσαλία, η Κωνσταντινούπολη, η Ταγγέρη και η Τύνιδα, κινητοποιώντας τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να δράσουν ενάντια στη ρύπανση της θάλασσας από τα πλαστικά απορρίμματα.

Το «Blue Panda» θα αποτελέσει ένα εργαστήριο γνώσης, καινοτομίας και κινητοποίησης για ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα», τονίζει ο διευθυντής της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF, Giuseppe Di Carlo. «Εχουμε μια μοναδική κληρονομιά και την καταστρέφουμε γρήγορα με την ανεύθυνη ρίψη πλαστικών στο περιβάλλον, αλλά και την υπεραλίευση. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πως η κοινή μας μεσογειακή κουλτούρα συνδέεται με την υγιή θάλασσα. Θέλουμε αν εμπνεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τουρίστες να γίνουν Μεσογειακοί Φύλακες και να εμπλακούν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας».