Με τις χθεσινές εκλογές φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος, ένας οδυνηρός κύκλος, που άνοιξε πριν από σχεδόν μία δεκαετία, με τη χρεοκοπία της χώρας μας. Τη μακρά αυτή περίοδο η διαχείριση της οικονομικής κρίσης έγινε πιο δύσκολη σε σχέση με άλλες χώρες που βίωσαν ανάλογες κρίσεις, εξαιτίας του κύματος του λαϊκισμού που δυστυχώς ανέκοψε την πορεία της εξόδου από το τούνελ.

Η χώρα έχει από χθες νέα κυβέρνηση, η οποία διαθέτει την ισχυρή εντολή που ζήτησε ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός. Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει. Αυτό το νέο κεφάλαιο δεν θα πρέπει όμως να γραφεί με τα παλιά υλικά. Δεν θα πρέπει να επαναληφθούν λάθη, πρακτικές και νοοτροπίες που χαρακτήρισαν όχι μόνο την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και παλαιότερες από αυτήν. Φαινόμενα κακοδιαχείρισης θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και περιφρόνησης του δημοσίου χρήματος να μην επαναληφθούν. Η όποια αλαζονεία της εξουσίας δεν θα πρέπει να βρει ξανά θέση στον δημόσιο βίο.

Η χώρα έχει ανάγκη από μία φυγή προς τα εμπρός. Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας αυτήν ακριβώς την αποστολή. Θα κριθεί ασφαλώς από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει προβλήματα παλιά και νέα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Θα κριθεί όμως και από τον τρόπο που θα ασκήσει την εξουσία που της προσέφεραν οι έλληνες πολίτες. Και δεν θα κριθεί μόνο στο τέλος της ημέρας. Θα κρίνεται κάθε στιγμή. Περίοδος χάριτος δεν υφίσταται πια.